fbpx

CARTE: Metropol Parasol

Sevilia se poate lăuda cu o nouă emblemă şi un nou record: Metropol Parasol, proiectul realizat de J. MAYER H. este cea mai amplă structură de lemn din întreaga lume. Plaza de la Encarnación, amplasată în cartierului medieval al capitalei Andaluziei, urma să găzduiască iniţial o parcare, dar excavările prilejuite de acest proiect au scos la iveală o serie de mărturii arheologice. Municipalitatea a decis atunci o schimbare de funcţiune şi a lansat un concurs pentru reamenajarea şi revitalizarea pieţei prin adoptarea unei direcţii culturale. Concursul a fost câştigat în anul 2004 de către biroul de arhitectură german J. Mayer H. Architects cu proiectul numit Metropol Parasol. Juriul a considerat că gigantica structură din lemn, care îndeplinea mai multe roluri, avea un real protenţial de a transforma această zonă neglijată într-un veritabil centru urban contemporan.

Inaugurat în luna martie a acestui an, complexul de clădiri adăposteşte un muzeu care expune obiectele găsite pe situl arheologic, o piaţă acoperită, baruri şi restaurante şi, poate cel mai spectaculos, un traseu de promenadă panoramic situat pe acoperiş. Structura inovatoare de fagure, realizată din panouri de lemn lipite între ele şi acoperite cu un strat de poliuretan, se sprijină pe fundaţii din beton armat, care sunt poziţionate în aşa fel încât să alcătuiască o serie de copertine şi trasee de promenadă pe sub parasolare. O asemenea înfăţişare ultra-modernă ridica însă un semn de întrebare cu privire la integrare în peisaj, motiv pentru care arhitecţii au ales o cromatică neutră pentru întreg complexul de clădiri, menită să armonizeze noua intervenţie cu împrejurimile medievale ale Seviliei.

Într-un număr de 160 de pagini care cuprind tot atâtea ilustraţii, cartea editată de Hatje Cantz prezintă pe larg ambiţiosul proiect din Spania. Texte critice semnate de Alfredo Sanchez Monteseirin, Andres Lepik, Tobias Cheung, Georges Teyssot, Olivier Jacques, Jan-Peter Koppitz, Volker Schmid, Anja Thurik şi Thomas Wagner însoţesc prezentarea în imagini.

CARTE: Metropol Parasol

Editori: Andres Lepik, Andre Santer

Limba: engleză

Nr. pagini: 160

Dimensiuni: 241 x 269 mm

ISBN: 978-3-7757-2837-9

Editura: Hatje Cantz Verlag

An apariţie: 2011

www.hatjecantz.com

www.jmayerh.de

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0