fbpx

Cartea „Hamburg: Architecture of a Changing City”

Hamburg: Architecture of a Changing City Urban Development and the Protection of Monuments

ISBN 978-3-86859-088-3, 272 pg, Ed. JOVIS

Cu un format mic, de buzunar, această carte aduce la un loc proiectele de dezvoltare urbană şi de arhitectură care au transformat în ultima perioadă Hamburgul într-unul dintre cele mai dinamice oraşe ale Europei, accentul îndreptându-se către aspectele de protejare a patrimoniului construit. Publicaţia poate fi privită ca un inedit album de arhitectură contemporană, dar şi ca un ghid de vizitare a Hamburgului, pentru toţi cei interesaţi de regenerarea şi transformările urbane.

Cartea

Un juriu de experţi a selectat pentru cele aproape 300 de pagini 75 de proiecte, toate având la bază o clădire-monument care a fost recuperată, transformată şi/sau reconvertită. Prezentarea nu este una monotonă, ci încorporează în structura cărţii portrete scurte ale tuturor zonelor urbane din Hamburg: Hamburg-Mitte, Altona, Eimsbuttel, Hamburg-Nord, Wandsbek, Bergedorf şi Harburg. Acestora li se adaugă mici hărţi care arată poziţia fiecărui proiect în cadrul oraşului şi indicaţii pentru a ajunge acolo cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, precum şi o hartă detaşabilă de mari dimensiuni, amplasată într-un buzunar special la finalul cărţii.

Un oraş cu o istorie agitată, Hamburgul se re-inventează în prezent în acord cu viaţa sa cosmopolită, ale cărei direcţii sunt date de creşterea populaţiei şi de schimbările economice pozitive. Spre deosebire de alte momente de prosperitate, o deosebită atenţie este acordată acum (re)integrării clădirilor de patrimoniu în imaginea contemporană a oraşului, într-o complexă şi dinamică relaţie între nou şi vechi. Evitând o abordare rigidă a restaurării / reconversiei, majoritatea proiectelor dezvăluie utilizări şi modelări surprinzătoare ale spaţiilor, precum şi o atenţie desăvârşită pentru detalii. Amintim doar câteva proiecte: recuperarea complexului Sprinkenhof (Kleffel Kohnholdt und Partner Architekten), transformarea vechii fabrici de miere într-un centru cultural (Dohse & Stich Architekten), reconversia unui buncăr din timpul celui de-al doilea război mondial, parte a programului IBA (HHS Planer + Architekten AG), Filarmonica Elbe în zona portuară Hafen City (Herzog & de Meuron) sau recuperarea vechiului tunel Elbe (HPA Hamburg Port Authority).

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0