fbpx

Casa 1408 în Dumbrava Vlăsiei

Text: Ioana Iancu

Foto: Cosmin Dragomir

Imagini proiect: Studio 1408

În numerele anterioare ale igloo ne-am referit la două proiecte de case din Dumbrava Vlăsiei realizate de SYAA şi de Ene şi Ene Arhitectură, două foarte cunoscute birouri de proiectare. Continuăm seria acestei aşa-numite rezervaţii de arhitectură contemporană românească de case unice, de semnătură, cu proiectul de locuinţă propus de Studio 1408.

O casă pe cât de simplă pe atât de profundă, a cărei expresie şi spaţialitate este o pledoarie în favoarea caracteristicilor arhitecturii organice: organizare spaţială care mizează pe pereţi, tip plan structură, materiale naturale – cărămidă, lemn, piatră şi armonie tectonică.

Cu o compoziţie dominant liniară care suprapune corpuri distincte, tratate diferit, casa se desfăşoară pe numai două niveluri: parter – placat cu cărămidă şi un etaj parţial – tencuit alb, acoperit orizontal. „Casa 1408 are două axe compoziționale, unde transparența și opacitatea creează diferite efecte scenografice și legături cu natura” – arh. Diana Bugnariu.

 

Zona de zi din parter are o terasă pătrată acoperită cu dimensiunile potrivite pentru o familie – nici mică, nici mare, cât să te bucuri că stai împreună la masă. Această cameră afară este cuprinsă de bucătărie şi birou. Convenabil aşezat în proximitatea intrării, biroul, cu baie proprie, poate funcţiona ca dormitor de oaspeţi. În imediata vecinătate a terasei, scara circulară, cu vanguri parapet albe şi trepte de lemn, este suspendată într-un spaţiu pe dublă înălţime.

Locul alb şi înalt devine şi mai transparent datorită prezenţei a doi pereţi vitraţi opuşi. Deschideri de sticlă generoase, uneori pe lungimea unui perete întreg cu toată înălţimea liberă, aduc peisajul înăuntru, dar şi deschid spaţiile către exterior. Este cazul zonei de discuţie, un spaţiu deschis, transparent, dar şi intim, unde limita interior-exterior aproape că dispare.

Zonele servante ale casei sunt aşezate în lungul unui perete portant, placat cu cărămidă, care se dematerializează spre capătul dinspre grădină printr-un trafor.

 

Aflată în etaj, zona de noapte, alcătuită din trei dormitoare cu două băi, se deschide spre o terasă peste birou. În tonuri naturale şi texturi autentice, pardoseli din lemn, mobilier din lemn, placaje de piatră sau ceramice lasă simplitatea unor pereţi albi, luminoşi să fie un fel de contenitoare locuite, inundate de frumuseţea pădurii Vlăsiei.

Iată numai câteva argumente oferite de Studio 1408, în Casa din Dumbrava Vlăsiei, care generează coerent repere proiectate în favoarea unei noi arhitecturi organice.

Prima dată când am intrat în dumbravă, am fost uimiți de concept, amenajarea terenului și a spațiului public. Am primit tema de proiectare de la dezvoltator și am realizat rapid că terenul de colț pe care urma să construim casa este unul provocator, destul de îngust și cu retrageri de 6 metri către ambele străzi. Forma loturilor, poziția și orientarea în ansamblu generează unicitate pentru fiecare unitate construită” – arh. Lucian Bugnariu.

***

 


 

Proiect: Casa Studio 1408; Adresă: Dumbrava Vlăsiei; Program: Locuinţă unifamilială – proiect cu invitaţie; Regim de înălţime: parter şi etaj parțial; Suprafaţa terenului: 615 mp; Suprafaţa construită desfăşurată: 208 mp; Suprafaţa utilă: 170 mp; Beneficiar: Loreco investments; Arhitectură: Studio 1408, arh. Lucian Bugnariu, arh. Diana Bugnariu, arh. Diana Jitariu, arh. Alin Stoica; Structură: ing. Matei Bugnariu şi prof. dr. ing. Tudor Bugnariu; Instalaţii: ing. Delia Niculae Antreprenor general: SIA construct – Adrian Stoichina; Finalizat: 2020

 


 

Proiect prezentat în igloo #197_august-septembrie 2020

igloo_197-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0