O prismă plutitoare. Casa Castaños, Nordelta, Argentina

Arhitectele argentiniene Ekaterina Küntzel şi María Belén García Bottazzini, ultima fiind şi beneficiar, semnează proiectul acestei case situate în cadrul unei comunităţi închise din Nordelta, o nouă dezvoltare urbană aflată la aproximativ 23 km de capitala Buenos Aires. Volumul total este deconstruit, prin alternarea între plin şi gol, în aşa fel încât niciuna dintre faţade nu exprimă înălţimea totală a clădirii, evitând, astfel, un aspect greoi, monolitic şi creând, în schimb, un efect de permeabilitate.

O mare parte din spaţiile de la parter sunt neacoperite, iar etajul apare ca o prismă plutitoare, sprijinită pe patru stâlpi de beton, în umbra căreia se desfăşoară activităţile sociale din cadrul locuinţei. Strategia vizuală a constat în camuflarea zonei de intrare, a livingului şi a spălătoriei prin folosirea unei nuanţe închise de gri pentru toate partiţiile de la parter, cu excepţia stâlpilor care susţin etajul. De asemenea, volumul care conţine intrarea şi spălătoria este retras şi poziţionat în spatele zonei semi-acoperite folosite pentru accesul vehiculelor.

O curte adâncă măreşte distanţa dintre zona de socializare şi stradă având, pe o latură, volumul de sticlă care conţine casa scării şi intrarea principală – marcată prin gri închis pe faţadă –  şi, pe latura opusă, grătarul, separat de stradă de volumul care conţine spălătoria, şi el de culoare gri închis. Zona de socializare este plasată în partea din spate a parcelei, fiind orientată spre grădină şi piscină. Astfel, exteriorul este prezent în interior într-o manieră controlată, netuburând cu nimic sentimentul de adăpost.

În interior, zona de living, plasată la stânga, comunică direct cu intrarea principală, în timp ce, pe partea dreaptă se regăsesc bucătăria şi diningul, care comunică cu zona de grătar. Atât livingul, cât şi bucătăria şi diningul sunt, în acelaşi timp, integrate în şi separate de spaţiul principal printr-un element suspendat care conţine televizorul şi şemineul, devenind, astfel, punctul central al zonei de socializare.

Etajul este accesat printr-un spaţiu pe dublă înălţime ce comunică cu grădina printr-un vitraj generos. Aici se regăsesc cele trei dormitoare, conectate printr-un coridor care conţine şi un spaţiu de lucru integrat. Dacă exteriorul şi spaţiile comune sunt realizate din beton nefinisat, în combinaţie cu elemente gri închis, spaţiile intime – dormitoarele – au un aspect mai tradiţional, cu pereţi tencuiţi şi podele de lemn. Pergola protejează interiorul de lumina puternică a soarelui şi, în acelaşi timp, completează, la nivel vizual, volumul plutitor, oferindu-i un aspect compact.

Curtea aduce lumina naturală în toate încăperile şi contribuie la senzaţia de spaţialitate, în timp ce plantele, odată crescute, vor avea rolul de a asigura intimitatea şi de a regula atmosfera interioară în mod sustenabil. De asemenea, casa beneficiază, prin poziţionarea ferestrelor, de ventilaţie încrucişată, iar piscina creează o micro-oază cu rolul de menţinere a unei atmosfere plăcute, indiferent de anotimp. Ferestrele au geamuri izolante, iar pereţii de beton sunt, de asemenea, izolaţi printr-un strat de vată de sticlă. Acoperişul, la rândul său izolat termic, permite şi o eventuală instalare de panouri solare.

PROIECT: arh. Ekaterina Küntzel, arh. María Belén García Bottazzini; FINALIZAT: 2019