fbpx

Casa din grădină, mereu bucuroasă de oaspeți

ARHITECTURĂ: DAAA TEXT: DAAA, Anca Rotar FOTO: Adrian Andrei, Laura Trufaș

Casa din grădină a apărut în urma unei întâmplări fericite. Pornind de la o propunere realizată în 2021, în colaborare cu arhitecții de la SHAFT, pentru niște prieteni ai beneficiarilor, ea a rămas inițial în stadiul de concept, fiind apoi adaptată și, în final, adusă la viață, atunci când aceștia din urmă și-au dorit o nouă casă, care să poată fi folosită pentru găzduirea de oaspeți. Din conceptul inițial, volumetria exterioară a fost păstrată, în timp ce interiorul a fost reconfigurat în totalitate, iar locul ales pentru construcție a fost grădina aflată în continuarea casei tradiționale deținute de proprietari și a curții acesteia.

Configurată pe un plan perfect pătrat, noua construcție este o structură de lemn tip framing, ridicată peste o dală suport din beton, având în centru coșul de fum realizat din elemente ceramice prefabricate. Casa este dezvoltată pe două niveluri, parter și mansardă, care comunică între ele prin intermediul a patru scări. Întreaga planimetrie este organizată pe un grid riguros, cu pereții și stâlpii de lemn perfect axați și cu golurile de geam dispuse simetric pe laturile și fețele diametral opuse.

Parterul constă într-un volum prismatic, retras față de limite prin spațiul intermediar al prispei și prins între acoperișul piramidal și soclul de beton pe care este așezat, ce are și rolul de a detașa casa de nivelul vegetal al grădinii. Aspectul său compact este întrerupt vizual de verticalele subțiri ale stâlpilor prispei și de cele câteva deschideri transparente amplasate simetric pe fațadele opuse. Prispa neîngrădită lasă colțurile libere și creează iluzia de plutire a acoperișului.

În interior, la parter se regăsesc patru camere cu acces separat dinspre exterior, dispuse pe fiecare dintre cele patru colțuri, precum și un spațiu mai mic pe latura opusă grădinii, cu rol de depozitare și cameră tehnică. Trei dintre aceste camere, cu suprafețe mai reduse, constituie mici locuri individuale, de lucru sau de relaxare, fiecare având o cameră corespondentă în mansardă, accesibilă prin intermediul câte unei scări din lemn. Cea de a patra încăpere, mai spațioasă și orientată către grădină, este un spațiu comun de gătit și de luat masa, conectat, de asemenea printr-o scară de lemn, cu o zonă de socializare, lectură sau relaxare, aflată în mansardă. Tot acest spațiu comun are acces la un grup sanitar, precum și la camera tehnică și de depozitare.

Centrul material și simbolic al casei este marcat de coșul de fum corespunzând sobei ce încălzește tot interiorul, amplasată în spațiul comun de la parter. În jurul acestui ax se dezvoltă întreaga structură din lemn, aparentă sau îmbrăcată în diferite texturi de materiale. Astfel, la exterior, casa este închisă cu panouri din microfibre de paie, tencuite în alb, exprimând volumul parterului. Prin contrast, acoperișul este acoperit cu tablă gri închis, punctată de câteva luminatoare.  

În interior, pereții sunt placați cu gipscarton vopsit alb sau cu panouri din microfibre de paie rămase aparente, fiecare mic „duplex” fiind diferit prin cromatica aleasă pentru vopseaua scărilor și a balustradelor, precum și prin culoarea elementelor ceramice din băi. Mobilierul este minimal, din piese și obiecte recuperate, adaptate sau chiar inventate, creând un sentiment de echilibru între confortul contemporan și o atmosferă artizanală, caldă și naturală.

PROIECT: Casa din grădină; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P + M; AMPLASAMENT: sat Vâlsănești, com. Mușătești, jud. Argeș; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1.335 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 140 mp; CLIENT: SAINT FRIDAY COTTAGE; CONCEPT: DAAA + SHAFT – Alexandru Moldovan, Andrei Barbu, Dănuț Mario Câcu; ARHITECTURĂ: DAAA – arh. Raul Ardelean, arh. Simina Dron; DESIGN INTERIOR: Cristina Man; STRUCTURĂ: KEIL-BAU – Sterie Caradima, Nicoleta Oprea; INSTALAȚII: NOA PROIECT – Elena Iatan, Alexandru Iatan, Angel Dogeanu; CONSTRUCTOR: NEW WOOD DESIGN – Daniel Perjă; FINALIZAT: 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0