fbpx

Casa­ – o vietate tentaculară. Locuință în Dumbrava Vlăsiei

Text: Ioana Iancu

Foto: Cosmin Dragomir, Vlad Pătru

Continuăm prezentarea caselor de autor din Dumbrava Vlăsiei. Am afirmat în articolul de debut al seriei că putem, realmente, discuta de o adevărată rezervaţie de arhitectură contemporană românească, cu intervenţii construite de cea mai înaltă calitate. Datele alcătuirii sunt un master plan atent trasat cu birouri de arhitectură invitate.

 

Aşa cum observă autorul proiectului de faţă, ceea ce are distinct acest original demers de edificare este dorința investitorilor de a crea un complex rezidențial sub auspiciile arhitecturii. Grupul primelor construcții terminate în Dumbrava Vlăsiei şi-a definit deja un caracter rezidenţial special: case libere pe lot într-un teren generos. Raportul suprafeţelor fiecărei casei lasă o treime de suprafaţă construită desfăşurată la două treimi de suprafaţă a curţii. Proporţia care invită la afirmaţii spaţiale distincte.

Proiectul creat de arh. Radu Teacă abordează casa ca pe o vietate tentaculară, dorind să investească noi sensuri în spaţiul intermediar din proximitatea imediată a volumului construit. Cu mișcări unduitoare, dispuse pe orizontală, acoperişul casei creează o benefică întâmplare volumetrică în liniştea orizontală a peisajului de câmpie. Înălţimi libere diferite susţin compoziţia ansamblului şi ierarhizează, de la mare la mic, spaţiile casei. Opţiunea pentru o imagine albă a substanţei construite accentuează şi mai mult variaţiile fine.

 

Locuința are o dimensiune echilibrată şi atinge o suprafață construită de circa 300 mp. Volumul construit stă şi potenţializează locuri pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Articulate în jurul spinei de circulație, „tentaculele” casei conțin câte o funcțiune: living, dining, bucătărie, un dormitor matrimonial şi două dormitoare generoase. Acestora li se adaugă un garaj pentru două mașini.

 

Înăuntru–afară pare să fie codul empatic secret al acestui proiect rezidenţial. Dezideratul experimentării domestice a spaţiului casei este ca locuitorii ei să poată sta în aer liber, dar și în intimitate față de vecinătăți. Consecvent explorării fertile a acestui binom înăuntru–afară, spaţiul interior al casei este fluent.

În zona de zi, diningul cu bucătăria fuzionează, iar livingul continuă firesc înlănţuirea, oferindu-se generos, chiar de lângă intrare. Unduirea plafoanelor ce urcă sau coboară mărturisește mişcarea volumului major al acoperişului, fiind totodată codajul sincer al spaţiului interior. Supralumini din sticlă, amplasate la partea superioară a pereților, accentuează pliurile şi faldurile atmosferei interioare.

 

Cu locuri şi mişcări spaţiale subtile, casa tentaculară parcă se animă şi devine – aşa cum afirmă autorii ­– „curioasă” să exploreze împrejurimile prin ferestrele amplasate pe colț.

 

„Una dintre ideile generatoare ale proiectului a fost aceea ca locuința să se orienteze în toate părțile în sit, pentru a putea capta imagini interesante. Construcția este aidoma unei vietăți ale cărei tentacule explorează cu interes situl, creând între acestea spații exterioare «ale» construcției, unde cei ce locuiesc pot sta în aer liber, dar și în intimitate față de vecinătăți” – arh. Radu Teacă.

***

 


 

Proiect: Casă în Dumbrava Vlăsiei; Adresa: str. Dumbrava Vlăsiei, sat Balotești, Județul Ilfov; Suprafaţa construită desfăşurată: 290 mp; Suprafaţa terenului: 956 mp; Arhitectură: arh. Radu Teacă, arh. Andrei Teacă; Colaboratori arhitectură: arh. Pietro Dorissa; Structură: Concept Structure; Instalații: General Instal Comp; Dezvoltator: Loreco Investments; Constructor: SIA Construction Group; Executant mobilier: Publimpress, reprezentant Tudor Migia

 


 

Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0