Casa pe roți: mai mult decât evadare, o locuire responsabilă
TEXT: Manuela Zipişi FOTO: Aksel Jermstad, Junior Carranca
Mobilitatea combină în zilele noastre dorința de a fi cât mai aproape de natură cu timpul creativ dobândit în urma posibilității de a lucra de oriunde. Am devenit, așadar, mai mobili și mai creativi, în feluri neimaginate până recent, iar acest lucru se reflectă inclusiv în modul în care gândim locuirea temporară. Casele pe roți nu numai că pot fi mutate cu ușurință dintr-un loc în altul, dar permit și zăbovirea sau actul de a rămâne ceva mai multă vreme undeva, nu numai din dorința exploratorului neobosit, dar mai ales din cea a omului contemporan, care alege să se bucure mai conștient de prezent. Am ales pentru această călătorie două povești care nu numai că au imaginat, dar au și realizat case pe roți.
Prima dintre povești poartă numele de Rast și este una dintre căsuțele pe roți realizate de cuplul norvegian David Reiss-Andersen și Jeanette Reiss-Andersen, care produc sub semnul respectului față de mediu și al sistemelor smart. Modelul Rast a fost inspirat atât în formă, cât și în design și materiale utilizate de natura norvegiană, de dealuri, fiorduri, munți și lacuri, propunând locuirea a până la patru persoane într-o ipostază de deplină armonie cu mediul.
Din acest punct de vedere, factorul sustenabilitate a fost luat în calcul în alegerea materialelor de proveniență locală, regele lemn fiind completat de triada lână-sticlă-aluminiu, care asigură acoperișului o bună izolare în fața climei nordice, și de ferestre largi și ușa dublu vitrată ce bifează luminare naturală bună. La interior, farmecul stilului nordic se combină cu funcționalitatea mobilierului custom și modular, nemaivorbind de bucătăria și baia pregătite să asigure tot ceea ce ne oferă un „acasă” contemporan. (Foto: Aksel Jermstad)
Ne place să călătorim peste tot, iar mobilitatea ne-o permite, cum spuneam, mai mult ca niciodată, prin urmare ce-a de-a doua poveste a locuirii temporare pe roți ne-a condus în însorita Portugalie, unde biroul de arhitectură Madeiguincho – Atelier de Madeira a realizat Ursa, un proiect Tiny On Wheels. Echipa multidisciplinară și iubitoare de călătorii formată din arhitecți, meșteșugari și meșteri (Arh. lider: Gonçalo Marrote; Arh. responsabili de proiect: João Brás, Renato Costa; Echipa: Rui Peixoto), a construit Ursa sub auspiciile designului caselor pasive. Prezență solară prin materialitate și paletă coloristică, Ursa s-a configurat pe o structură de oțel acoperită de o ramă din lemn, iar pereții interiori și tavanul au fost înveliți cu panouri din placaj de mesteacăn.
Proiectarea acoperișului cu o înclinare de 5% permite apei pluviale să se scurgă într-un jgheab și de acolo, trecând printr-un sistem de filtrare să ajungă în două rezervoare cu o capacitate de 650 de litri. Apoi, grație tehnologiei, apa este reutilizată în bucătărie și baie. Și pentru că orice tip de energie și materie poate fi transformată și reutilizată, „toaleta uscată este conectată la electricitate (12 V) pentru a genera compost”. Una dintre provocările proiectului a fost, după cum povestesc arhitecții, estetica ferestrei ovale: „pentru care am dezvoltat niște fitinguri folosind o mașină de tăiat CNC și inspirându-ne din sistemul de legătură a șinelor de tren din lemn cu care ne jucam în copilărie”. Un spirit de grație, copilăria, de care ne putem, iată, reapropia ludic, dar și mai atenți și mai responsabili pentru tot ceea ce ne înconjoară.
(Foto: Junior Carranca)
Articol publicat în igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate / rubrica #DeGustBun