Casa Popeea – Context, personalitate și farmec

Casa Popeea, Brăila. Foto: Cosmin Dragomir
Casa Popeea, Brăila. Foto: Cosmin Dragomir

Brăila, oraș port la Dunăre, are o vocație și o istorie multiculturală. Construită în anul 1900 de un negustor, Casa Popeea este o clădire de referință în fostul cartier elen al Brăilei, ocupând un amplasament de colț la o adevărată răscruce de străzi. 

Ca mai toate casele secolului trecut, Casa Popeea, clădire cu valoare de monument istoric, înscrisă în Lista Monumentelor istorice, a cunoscut perioade de glorie, decădere și chiar abandon.

Construită la începutul secolului, aproape distrusă de un incendiu în 1923, confiscată de regimul comunist după al Doilea Război Mondial, lăsată în paragină mult timp și uitată după 1989, clădirea a fost cumpărată etapizat de actualul proprietar. Necesitând lucrări urgente în vederea salvării de la un declin iminent, birourile de arhitectură Manea Kella și Penta Stil Studio au primit tema de consolidare, renovare și reabilitare a imobilului, cu scopul de a-l transforma într-un boutique hotel.

Echipa de arhitecți Manea Kella a lucrat cu firma Tracon (constructor și beneficiar) pentru a adapta tema la identitatea istorică și fizică a casei, îmbogățind partiul arhitectural și elementele arhitecturale existente cu facilități de înaltă calitate. Oaspeții și publicul larg, înțelegând prin aceasta orașul Brăila, primesc contextul arhitectural și ambiental al unei experimentări de caracter istoric într-o cheie de lectură contemporană. Clădirea, atent restaurată, cu plafoanele definite de stucaturi făcute manual, expune și reclamă o paletă de materiale cu un limbaj morfologic bogat.

 

Contextul istoric al imobilului și destinația sa contemporană au generat o strategie de intervenție distinctă: consolidarea și restaurarea clădirii existente ca structură originală, subliniată în contextul său spațial, cu materialitatea sa originală. Plusul acestui proiect rezidă tot într-o decizie de proiectare strategică: noul reflectă vechiul fără a-l imita. Probleme de reconfigurare a spațiului interior, accese, circulație și fluxuri s-au subordonat dezideratului de a genera o oază de confort și siguranță.

Referindu-se la acest proiect, autorii afirmă că au alcătuit o casă cu „personalitate și farmec, un loc unde se împletește contextul istoric cu viața urbană contemporană”. Secvențele de acces și distribuție în casă, sau modul de a te apropia și a îți apropria spațiul, sunt adaptate la simpatiile contextului dat. Intrarea principală conduce în curtea interioară și apoi în zona de recepție. De afară înăuntru se schimbă caracterul de la tumult la liniște, de la un univers generic la unul intim, personal și personalizat.

 

Recepția e definită ca un spațiu sigur de repaus. Accesele public și privat ale oaspeților au fost separate subtil și inteligent. Intrarea secundară ghidează vizitatorii spre Café Popeea, o braserie artizanală deschisă atât oaspeților hotelului, cât și publicului. Un contrast instalat atent acompaniază secvențele de intrare în casă. Culorile închise și nobile din zona de recepție, lobby și cafenea, cu dușumelele și mobila la comandă din stejar masiv se întâlnesc cu cele deschise din casa scării inundată de lumină. Meșteri tâmplari din Transilvania au lucrat meticulos la restaurarea elementelor originale recuperate, scara impresionantă care leagă parterul de primul etaj, tâmplăria interioară de la parter, toate din stejar masiv, vechi de peste un secol.

 

„Un boutique hotel ce transformă spațiul, lumina și șarmul unei clădiri istorice, adaptând-o în același timp la nevoile contemporane ale oaspeților și oferind o perspectivă proaspătă asupra viitoarei dezvoltări a vechiului cartier elen al Brăilei” – Manea Kella Architects.

 

***

Proiect: consolidare, renovare și reabilitare a Casei Popeea, Monument Istoric, cod LMI BR-II-m-B-02123; Program: boutique hotel, 11 camere; Arhitecți: Elena Kella (Manea Kella), Adrian Manea (Manea Kella) și Liviu Suveică (Penta Stil Studio); Adresă: Strada C.A. Rosetti nr. 1., Brăila, România; Aria desfășurată: 795 mp; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #194_Efemer-Permanent

_IGLOOJOI__