fbpx

Casa VU: volume în dialog la Dumbrava Vlăsiei

ARHITECTURĂ ȘI AMENAJARE DE INTERIOR: CRAFTR TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Mihai Theodor Sava

Dumbrava Vlăsiei asigură un cadru natural propice siluetei Casei VU, proiect al echipei CRAFTR ce etalează o desfășurare volumetrică surprinsă în dialog cu două curți și unde diversitatea a fost tratată în chip armonios. Un proiect dinamic, unde modernitatea este privită în cheie atemporală și desfășurată pe un teren de 2 281 mp.

Într-un cadru natural unde arborii și plantele sălășluiesc armonios, nu departe de București, în Dumbrava Vlăsiei, Casa VU își etalează silueta care provoacă de la început vizual prin desfășurarea mai multor volume. În aparență distincte, acestea sunt unite prin ceea ce arhitecții de la CRAFTR au numit galerie, care înglobează „casa principală” (unde au fost poziționate zona de zi, cea media, dormitorul matrimonial și camerele copiilor), „casa de oaspeți” (un dormitor, home office-ul și o baie) și garajul.

Această compartimentare pavilionară se datorează dorinței beneficiarilor de a avea o mare diversitate a încăperilor, pe care arhitecții au tratat-o printr-o îndepărtare de orice direcție a masivității. A rezultat această înlănțuire de volume care se întrepătrund sau dialoghează și ale căror fațade au fost placate cu „panouri din fibrociment gri antracit și cărămidă”. O alăturare de texturi care dă un suflu modern și elegant ansamblului străpuns de suprafețe vitrate cu diverse dimensiuni și care este biofilic fragmentat de două curți. Curțile separă volumele casei, prima, aflându-se la parter, iar cea de-a doua, la subsol. Arhitecții le-au numit „private” deoarece „regulile complexului rezidențial nu permit împrejmuirea loturilor, cel puțin în partea frontală, deci terenurile primesc mai puțină intimitate decât în mod obișnuit”.

Despre Casa VU mai merită menționată și integrarea cu brio în paradigma sustenabilității grație dotării cu un sistem de recuperare a căldurii, „încălzirea fiind realizată”, după cum explică echipa, „cu ajutorul unei pompe de căldură sol-apă care utilizează energia stocată în sol pentru încălzire și apa caldă”. Lumina naturală are, desigur, rolul ei benefic, relația cu aceasta determinând orientarea suprafețelor vitrate către sud și est.

Linia eleganței moderne este etalată și la interior prin alăturarea materialelor și texturilor reci-calde: texturile lemnoase urcă jucăușe de la nivelul podelei către zonele parietale, ajungând chiar și în băi sau fiind vizibile în piese inedite de mobilier cum ar fi biroul spațiului de lucru ori mobilierul din camera copiilor. În completare, placări gen terrazzo, riflaje, accente metalice și culori blânde, neutre aduc aerul unei modernități aflate în armonie cu întregul. Capitolul corpuri de iluminat a fost punctat prin diversitate, de la spoturi discrete până la lămpi care coboară către masa de dining din living, blatul insulei de bucătărie sau paturi.

Un pas mai departe, în volumul dedicat piscinei, se observă tonurile calme, naturale, iar vitrajele mari asigură nemijlocit accesul privilegiat la cadrul natural. Sauna și jacuzzi-ul exterior întregesc tabloul destinderii acvatice. De remarcat și amenajarea peisagistică semnată de Poteca Studio, verdele fiind de altfel prezent în întreaga casă grație plantelor decorative care își găsesc loc în aproape toate spațiile. Iată cum natura și mediul construit pot trasa împreună un context propice locuirii contemporane în care diversitatea se simte bine într-un tot unitar.

PROIECT: Casa VU; AMPLASAMENT: Dumbrava Vlăsiei; SUPRAFAȚA TERENULUI: 2 281 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 504 mp (casă) + 235 mp (piscină) = 739 mp mp; ARHITECTURĂ ȘI AMENAJARE DE INTERIOR: CRAFTR mp; ECHIPA: arh. Cătălin Sandu, arh. Andrei Butușină, arh. Andrei Mitruș, arh. Lavinia Moraru; STRUCTURĂ: Eli Design Estate: ing. Marian Marinescu (casă) și PROFEX 1408: ing. Adrian Oniga (piscină); INSTALAȚII: Teo Consulting: ing. Alexandru Teodor; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Poteca Studio: peisagist Alexandru Gheorghe, arh. Valentina Puzderca, arh. Mihai Puzderca; CONSTRUCTOR GENERAL: SIA: Adrian Stoichină; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #212 / Inteligența arhitecturală / februarie – martie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0