fbpx

Cea mai așteptată apariție igloo media a anului: „Soft City. Densitate, diversitate și proximitate pentru viața urbană”

La doi ani de la publicare, cartea-album Soft City de David Sim a devenit un reper pentru toți specialiștii mediului urban interesați de cum funcționează și cum se pot crea cartiere și orașe cu adevărat sustenabile și reziliente. Planetizen a inclus-o în „The Top Urban Planning Books of 2019”, iar Archdaily în lista „125 Best Architecture Books”. Criza pandemică pe care o traversăm, scoțând în evidență ca un catalizator problemele orașelor contemporane, a consacrat soft city drept un concept-cheie pentru urbanismul secolului 21.

 

Profesor universitar și arhitect partener în echipa de consultanță a lui Jan Gehl, David Sim a urmărit și notat cu meticulozitate detalii și intervenții cu impact pozitiv semnificativ la nivelul orașului. Împreună, acestea au compus o „poveste a celor 1000 de pași mici care conduc către o mai bună calitate a vieții pentru locuitorii orașelor”.

 

 

„Soft City” este un complement, dar totodată și o contrapondere pentru smart city – orașul guvernat și eficientizat de big data. David Sim ne avertizează că există riscul de a pierde acea sensibilitate care conectează oamenii între ei și cu locurile în care trăiesc. Soluția pe care o propune este un oraș eterogen cu un mix de funcțiuni, un amestec de tipuri de clădiri, spațiu suficient pentru trafic încetinit și cu condiții de viață practice și plăcute – un oraș care mizează pe ușurință în utilizare, pe confort și grijă față de cei din jur în viața de zi cu zi.

 

 

Valoarea cărții vine și din faptul că nu doar teoretizează un mod de a gândi orașul, ci schițează un veritabil manual de intervenție, punctând detalii și perspective, explicate minuțios cu ilustrații, grafice și fotografii. Ne arată concret ce se poate face, adesea prin acțiuni simple, necostisitoare.

 

Abordarea umanistă a lui Jan Gehl, prioritizând spațiul public, influențează deja designul urban la scară globală. Soft City, cu a sa filosofie a flexibilității și a pluralității într-un cadru ecologic, se plasează pe aceeași traiectorie și ne oferă speranță pentru un viitor pozitiv.

 

 

Despre ediția românească: reproduce întru totul coperta și grafica celei originale, beneficiind de un cuvânt-înainte semnat de Jan Gehl special cu acest prilej și de o notă a autorului către cititorii români. Fiecare scenariu, analiză, soluție urbană este însoțită de fotografii concludente realizate de acesta, de scheme și desene elocvente, de formule sintetice și memorabile, ce fac din acest volum o lectură pe cât de utilă și practică, pe atât de agreabilă.

 

Traducere de Andreea Mihaela Chircă.

 

Proiect editorial susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0