Cei patru E ai calității locuirii… Prima casă cu un consum energetic apropiat de 0 din România prezentată la SHARE Forum 2017
Ediția din această toamnă a SHARE Forum 2017 ți-a pregătit o serie de evenimente ce se vor desfășura concomitent în perioada 6-7 noiembrie la JW Marriott Grand Hotel: Expo-conferințele RIFF BUCUREȘTI 2017, CONTRACTOR LIGHTING 2017 și finala Romanian Building Awards 2017 alături de Gala de decernare a premiilor RBA pe 6 noiembrie. Prezentările extraordinare din aceste două zile reunesc peste 250 de arhitecți din 12 țări europene participante. Aici este locul în care se întâlnesc companii implicate în domeniu, antreprenori, contractori, ingineri structurali, arhitecți, investitori și dezvoltatori imobiliari.
WIENERBERGER este unul dintre producătorii care ne-au devenit parteneri în căutările pe tărâmul excelenței în construcții și ai cărui reprezentanți vor participa în cadrul conferințelor SHARE pentru a face cunoscute cele mai noi și performante materiale de construcție și concepte în domeniul spațiului construit românesc: Casa E4 – prima construcție rezidențială cu un consum energetic apropiat de 0 (nZEB) din România, construită în localitatea Corbeanca, județul Ilfov.
Când spunem E4, amintim de cele patru principii din care a evoluat conceptul acestei case: energie, economie, ecologie, emoție și sănătate, iar astăzi, această primă construcție de tip E4 respiră, trăiește și iubește împreună cu cei pe care îi găzduiește, așa cum celor de la WIENERBERGER le place să zică, însă mai mult de atât, vorbește despre aplecarea din ce în ce mai mare a românilor asupra calității clădirilor în care își petrec timpul.
În contextul în care Parlamentul European își propune ca toate locuințele construite începând cu 2020 să se încadreze în clasa nZEB – consum de energie aproape zero – WIENERBERGER dezvoltă conceptul e4 și construiește prima casă cu performanțe nZEB din România într-un termen de 12 luni care, după primul an de funcționare și monitorizare cu ajutorul unor sisteme inteligente, dă rezultate peste așteptări. Clădirea este concepută sub coordonarea experților care s-au alăturat echipei WIENERBERGER: dr. ing. Emilia-Cerna MLADIN (prof. în cadrul Departamentului de inginerie mecanică la catedra de termodinamică aplicată din Universitatea Politehnică București și Președintele Asociației române a auditorilor energetici pentru clădiri), dr. arhitect Sergiu C. PETREA (membru al biroului Tecto Arhitectura – http://tecto.ro/portfolio/e4-house-casa-e4/ și șef de lucrări la catedra Bazele Proiectării, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București) și ing. Iulian CUTA (Product Development Manager Wienerberger și coordonator proiect „Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger” – http://wienerberger.ro/tendinte/studiu-de-caz-prima-casa-e4-din-romania ).
Pentru a asigura cele mai bune performanțe adaptate condițiilor climatice și de rezistență cerute în România, Casa E4 este proiectată folosindu-se materiale de ultimă generație care îmbină tradiția și natura cu tehnologia modernă. Suprafața totală a acesteia este de 325 mp dispusă pe parter, etaj și mansardă. Structura de rezistență utilizează produse Porotherm din gama TermoExpert, Porotherm 38 STh și mortar Porotherm TM (termoizolant) și produse din gama Porotherm Complet: buiandrugi Porotherm, planșeu ceramic Porotherm (grinzi prefabricate Porotherm și corpi de umplutură Porotherm 45 și 60). Pentru compartimentări au fost folosite produse din gama Porotherm Interior: Porotherm 20 N+F si Porotherm 11,5 N+F. Sistemul de termoizolare exterioară combină sistemul REDArt de la ROCKWOOL, compus din plăci de vată bazaltică Frontrock Max E „Dual Density”, fixări mecanice, adeziv ROCKWOOL REDArt, masa de șpaclu ROCKWOOL REDArt, amorsă pentru tencuială decorativă ROCKWOOL REDArt și tencuială decorativă siliconică ROCKWOOL REDArt. Casa e4 este caracterizată astfel de o izolare fonică excelentă, dar și de un grad ridicat de permeabilitate la vapori, iar în cazul protecției la foc aceasta are asigurată împiedicarea răspândirii focului, chiar și la temperaturi de peste 1000°C. Pentru acoperiș s-a ales sistemul complet de la Tondach cu țigla ceramica de dimensiuni mari XXL Twist antracit, astfel că din punct de vedere energetic, atât structura din cărămidă, cât și țiglele ceramice păstrează căldura în interior pe timpul iernii și protejează împotriva încălzirii pe timpul verii. Întregul sistem de instalații termice este proiectat cu sprijinul Bavaria Eco System. Casa e4 beneficiază de sursa de producere a energiei prin echiparea cu Pompa de caldura Sol-Apa, ce are la bază o tehnologie ultramodernă de incălzire cu energie recuperabilă, economisind resursele și protejând mediul. Suplimentar acesteia, s-au prevazut panouri fotovoltaice și panouri solare care optimizeaza randamentul energetic, dar și un sistem de management și stocare a căldurii utilizat atât la procesul de climatizare, cât și la încălzirea apei menajere. Vorbind de asigurarea unui microclimat interior, amintim de sistemul radiant de încălzire prin pardoseală și pereți pentru care s-a optat în defavoarea celui convențional care nu oferă un echilibru energentic la fel de bun. Rezultatul este distribuirea uniformă a temperaturii interioare, care poate fi de asemenea reglată prin termostate inteligente. Toate aceste sisteme sunt automatizate și pot fi astfel monitorizate astfel încât performanțele acestei case să poată fi cuantificate, dar și personalizate în funcție de fiecare utilizator, acesta având posibilitatea de a controla sistemul de la distanță și de a arhiva toate informațiile. Pentru amenajarile exterioare au fost selectate de catre beneficiari produse Semmelrock: pavajul Rettango® și dalele Bradstone Blue Lias.
Cum știm că de multe ori toate aceste detalii tehnice pot deveni aride, echipa WIENERBERGER a documentat construcția casei E4 de la turnarea fundațiilor până la tăierea panglicii!
„Ne place foarte mult să locuim în Casa e4. E foarte luminoasă, iar temperatura este constantă vara, iarna, indiferent de anotimp. Avem un an de când locuim aici și am trecut prin toate anotimpurile, deci știm cum este pe tot parcursul anului. Datorita inerției mari a pereților, chiar dacă deschizi geamul și afară este foarte frig, temperatura din interior nu fluctuează și atunci este o plăcere să nu simți cald sau frig iarna. Pe lângă faptul că în camere avem o temperatură constantă, nici nu sunt aparate care să miște aerul și să fii nevoit să oprești aerul condiționat că te deranjează sunetul, spre exemplu. Încălzirea se face prin pardoseală, răcirea prin pereți, totul se realizează fără sunete, fără mișcări de aer și este foarte plăcut. Plus că este și o casă prietenoasă cu buzunarul, având în vedere că facturile la curent electric sunt aproape zero. Este cu siguranță o tehnologie de nota 10.”
Adrian Fortescu, proprietarul casei, povestește cum este să locuiești într-o astfel de locuință
În aceeași direcție abordată în cazul Casei E4 se înscrie și materialul Porotherm 36.5 TermoPlus – bloc ceramic șlefuit cu vată minerală bazaltică cu care cei de la Wienerberger vor veni în cadrul SHARE Forum 2017. Blocurile se pretează zidăriilor portante sau neportante cu rosturi subțiri și nu mai necesită termoizolație suplimentară, încadrându-se în clasa A1 de reacție la foc și oferind o excelentă protecție fonică. Mai multe despre acest material poți afla de aici. http://wienerberger.ro/tendinte/-zidarie-fara-termoizolatie-suplimentara-cu-noul-produs-porotherm-365-termoplus-
Înregistrându-te la http://bucharest.ieriff.eu/2017-register-en/ pentru evenimentul SHARE al acestei toamne, poți afla direct de la reprezentanții WIENERBERGER ce noutăți ți-au mai pregătit în domeniul materialelor de construcție. La SHARE Forum 2017 te așteaptă informații complete despre ce posibilități ai pentru a-ți construi noua casă beneficiind de experiența acumulată de-a lungul proiectării și construcției Casei E4 din cărămidă de la Wienerberger. Te așteptăm!