Centrale, epicentrul pizzei napoletane. La București
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Corvin Cristian, Athur Țințu
Pentru iubitorii de pizza & design (nu neapărat în această ordine) următoarea veste bună vine de pe Calea Victoriei și se numește Centrale. Denumit pizza bar, Centrale este o experiență pe cât de deschisă (la propriu și la figurat), pe atât de centrată în a face pizza bună. Iar după recenta vizită pe care le-am făcut-o, am putea spune că se încadrează cu brio în paradigma unui #degustbun rezultat al pasiunii și viziunii următorului trio: Bogman (Bobo), Corvin Cristian și George Pop. Așadar, pizza în spirit napoletan și tușe contemporane plus designul care îi așterne cadrul punând-o onest în valoare..
I Pizza
Pizza este adevărata vedetă la Centrale. Fie că o aștepți privind curios la cum aluatul se transformă în blat, se coace (între 90 și 120 de secunde, la o temperatură care poate varia între 300 și 500 de grade) în cuptor și se asamblează cu toate ingredientele, sau luând loc la una dintre mese, ai aceeași senzație de pătrundere în intimitatea unui laborator. Unde, bineînțeles, vrei să afli mai multe sau aproape tot, pentru că unele secrete nu pot fi totuși divulgate. De la Bogdan (unul dintre membrii echipei), care a fost inițiat în tainele pizzei napoletane lucrând câțiva ani cu un pizzaiolo italian la București, aflăm că totul începe în „birou”, adică în laboratorul de sus unde se pregătește aluatul care, după ce se lasă la dospit între 24 și 72 de ore, coboară cu liftul gata de transformarea în blat, ajungând direct în cuptor cu prima parte a ingredientelor.
Asamblarea se desăvârșește pe masa de lucru, nu înainte ca blatul să fie fericit cu o porție generoasă de parmezan ras. La Centrale se poate încerca una dintre cele 10 rețete de pizza gândite de Bogman – de la aluat la ingredientele provenite din Italia (cu excepția verdețurilor). Dacă o parte dintre nume sunt recognoscibile combinații simple și gustoase (Margherita, Diavola, Formaggi), de la un punct încolo meniul se dezlănțuie în denumiri atractive (Cicciolina, Bomba, Maradona). La Centrale se poate practica și mix & match, adică comanda două jumătăți diferite de pizza sau chiar doar o jumătate. Meniul este completat discret de bere spaniolă sau japoneză, prosecco ori răcoritoare. 10 feluri de pizza și cel puțin 10 motive de a descoperi Centrale.
II Cadrul
Simplitatea este esența complexității, iar la Centrale arh. Corvin Cristian a mizat dincolo de regulile unei amenajări de interior în sens clasic pe un experience design care renunță spre exemplu la delimitările dintre zona preparării pizzei și cea destinată clienților, dar include toate ingredientele necesare înfiripării poveștii – design, gastronomie, partea operațională și branding. Înainte de a păși înăuntru, inima identității vizuale – logo-ul – și fațada ale cărei prețioase detalii de marmură verde ale imobilului Art Deco au fost scoase la lumină, atrag privirea. Logo-ul se prezintă sub forma unui familiar, recognoscibil „C” contrazis de caracterele pătrate cu care este scris „Centrale”, inspirate din logo-urile italiene ale anilor 1950-1960.
Pe înserat, neon-ul „C”-ului a cărui linie curbă se regăsește și în mânerul ușii de la intrare, spre exemplu, se animă într-un ritm newyorkez, iar vitrajele mari asigură primul nivel de transparență, cel care te face curios să intri și să descoperi. Iar când faci în sfârșit pasul, pătrunzi într-un adevărat laborator, cel al procesului de la A la Z, de la aluat la pizza caldă scoasă din cuptor. Senzația de laborator este susținută de albul omniprezent: pereți, ceramică, blat de marmură, lumină frustă, puternică.
După ce ochiul se obișnuiește începi să observi detaliile: un monte-charge custom-made plimbă de jos în sus (și invers) sacii cu făină și tăvile cu aluatul de pizza pregătit în spațiul de la etaj (singurul care păstrează o doză de mister); imensul cuptor electric italian unde îți poți urmări pizza rumenindu-se în direct; mobilierul din inox care rămâne tot în universul bucătăriei (mesele, chiuveta, scaunele Za de la Emeco evocând forma unor tigăi întoarse); și, nu în ultimul rând, sus, pe perete, statuia Sfântului Antonie Egipteanul acompaniat de porcul din legendă. La Centrale designul este, după cum afirmă Corvin Cristian, „diferit față de toate proiectele noastre anterioare, în sensul că, în loc să se centreze pe a-l face să se simtă bine pe client, se concentrează în mod special pe produs și pe funcționalitatea procesului.”