fbpx

Centrul pentru artă, tehnologie și experiment MultipleXity – Câștigători concurs

În perioada 21 – 24 mai 2020 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul de Soluții „Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment – MultipleXity”, competiție lansată oficial pe data de 25 ianuarie 2020. Promotorul concursului este Primăria Municipiului Timișoara (PMT) iar organizatorul este Ordinul Arhitecților din România (OAR).

Luni, 25 mai 2020, începând cu ora 14:00, Muzeul Corneliu Miklosi din Timișoara a găzduit conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor.

PREMIILE ACORDATE
Premiul I: contractul de proiectare cu valoarea maximă la nivelul sumei de 2.502.706,95 RON, fără TVA
Premiul II: 50.000 RON
Premiul III: 35.000 RON

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare și anume:

PREMIUL I – Proiect nr. 50 – FR2122 – B.I.A. ȘERBAN I. DANIEL LUCIAN

Autori principali: Andrei Bacoșcă, Mădălina Doroftei, Ruxandra Grigoraș, Lázár Csaba, Mădălina Perju, Daniel Șerban

„Este vorba despre un demers atent și responsabil, care răspunde cu sensibilitate și precizie obiectivelor concursului și păstrează sau generează spații valoroase. Juriul a apreciat realizarea unei curți interioare semipublice prin demolarea actualei centrale termice (fără valoare istorică sau arhitecturală). Chiar și în condițiile eliminării unui corp existent, proiectul reușește să nu construiască în plus. Nu se ocupă, ci se eliberează spațiul.

Gestul este susținut prin deschiderea spațiilor de pe cele trei laturi ale noii curți, prin plantarea masivă cu arbori în zona dinspre laturile de sud și de est ale terenului și prin legătura cu spațiul dinspre bulevardul Take Ionescu. Acesta se anunță a fi un loc generos, spectaculos și pregătit pentru scenarii extrem de diferite – de la folosirea de zi cu zi de către echipa centrului și de către locuitorii orașului, la evenimente de anvergură. În acest sens, juriul recomandă reanalizarea amplasării locuințelor pentru rezidențe artistice (a se vedea, în acest sens, și recomandările generale).

Amplasarea construcției ce adăpostește spațiul imersiv în centrul uneia dintre halele C1 îl transformă pe acesta într-un centru de interes al ansamblului, delimitând în același timp un hol de intrare. Cealaltă hală devine un spațiu larg și flexibil” – aprecierea Juriului.

PREMIUL II – Proiect nr. 72 – HP7218 – WOLFHOUSE PRODUCTIONS

Autori principali: Tamina Lolev

Coautori: Iulian Canov, Marius Ionut Vasile, Adrien Guitard, Vlad Stoica

Colaboratori arhitectură: Alexandru Tudose, Iris Popescu, Codruț Sebastian Neguț

Colaboratori specialități: Ing. Alexandru Radu – structuri , ing. Laviniu Nacu – instalații electrice, ing. Marius Bordei – instalații HVAC, ing. George Ene – instalații sanitare

„Juriul a fost impresionat de considerarea întregului teritoriu urban drept context și zonă de influență a proiectului. În viziunea autorilor, centrul ar radia în întreg orașul, activând, prin „tramvaie culturale”, trasee și puncte esențiale pentru istoria Timișoarei și pentru a unei culturi urbane în cadrul căreia tramvaiul a avut un loc important. Legăturile dintre Subzonele 1 și 2 și a Subzonei 2 cu ansamblul ISHO sunt convingătoare. Amplasarea locuințelor pentru artiști la etajul casei memoriale Corneliu Miklosi reprezintă, în opinia juriului, o opțiune ce merită analizată de către autoritatea contractantă” – aprecierea Juriului.

PREMIUL III – Proiect nr. 73 – TA6991 – STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL

Autor principal: Cosmin Gălățianu

Coautor: Florian Stanciu, Maria-Iulia Stanciu, Cezara Georgiana Lorenț, Oana Grămadă, Octavian Bîrsan, Eduard Untaru

Colaboratori arhitectură: Cristian Alexandru Beșliu, Cosmin Valentin Georgescu

Colaboratori specialităţi: Ing. Dragoș Marcu – Structură, ing. Kristian Kiss – Instalații

Curator: Artist Virgil Scripcariu

„Juriul consideră că este probabil proiectul care celebrează în cel mai înalt grad ansamblul istoric. Acesta nu este doar prezervat, ci generează principiul constructiv, materialitatea și ordinea spațială a volumului ce înlocuiește atelierele de pe latura de sud, precum și a pereților noi din corpurile păstrate.

Intervențiile sunt cu adevărat minimale – o reconsiderare a acoperișurilor vopsitoriei și centralei termice, o retragere a unei cortine vitrate în spatele fațadei existente a halelor C2. Spațiul liber este înconjurat de ziduri și filtre de acces, devenind o incintă, de fapt un ansamblu de curți și grădini interioare. În general, sistemul de spații exterioare și interioare este bogat și rămâne la scară umană” – aprecierea Juriului.

***

Concursul a avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenului și imobilelor din cadrul fostului ansamblu industrial de pe str. Take Ionescu, aflate în proprietatea Municipalității din Timișoara, astfel încât să devină un centru pentru artă, tehnologie și experiment, care se va numi MultipleXity.

MultipleXity va fi un centru destinat experimentului cultural şi tehnologic prin multiple funcțiuni care se vor desfășura în fostele ateliere şi depouri de tramvaie de pe strada Take Ionescu 56-58 şi integrând și Muzeul Corneliu Miklosi (bd. Take Ionescu 83). Rolul MultipleXity este să faciliteze şi încurajeze prin experiment iniţiative şi proiecte aflate la graniţa dintre tehnologie şi artă. MultipleXity va oferi un spaţiu deschis şi liber, cu o infrastructură accesibilă pentru proiecte şi experiențe inovatoare. Aici se vor produce concepte şi produse artistice, tehnologice prin colaborare intensivă.

Procedura de atribuire se face prin concursul de soluții, desfășurat într-o singură fază, ce are ca finalitate atribuirea contractului de proiectare pentru acest obiectiv, deschis în România, țările Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Concursul este organizat în conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internaționale a Arhitecților – UIA, prevederile Recomandărilor Internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism adoptate în Conferința Generală UNESCO din 1956, revizuită în data de 27 noiembrie 1978, prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

***

JURIUL CONCURSULUI

  1. arh. Ștefan Ghenciulescu – Președintele Juriului
  2. arh. Marius Miclăuș
  3. arh. Daniela Calciu
  4. arh. Liviu Zăgan
  5. Sorina Jecza – manager cultural
  6. Dan Diaconu – reprezentant AC, viceprimar PMT
  7. arh. Sorin Ciurariu – reprezentant AC

Echipa de organizare din partea Ordinului Arhitecților din România: arh. Ana Maria Zahariade – vicepreşedinte OAR Concursuri, arh. Mirona Crăciun – coordonator departament Concursuri OAR, arh. Loredana Gaiță – coordonator concurs, arh. Rudolf Gräf – consultant profesional, arh. Alexandra-Maria Rigler – secretar jurizare, arh. Iulia Cucu – comunicare concursuri.

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului: www.oar.archi/ro/concursuri/centrul-pentru-arta-tehnologie-si-experiment-multiplexity

De asemenea, vă invităm să urmăriți, în continuare, pentru anunțuri și știri privind concursul, pagina oficială de Facebook a Ordinului Arhitecților din România:

www.facebook.com/OARNational/

sau OAR Concursuri: www.facebook.com/oar.concursuri/

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0