fbpx

CERSAIE 2017: ceramică made in Italy, cu pasiune

Toamna la Bologna înseamnă, dincolo de orice altceva, soare încălzind roșul-cărămiziu al zidurilor și cel mai important tårg internațional de plăci ceramice și obiecte sanitare, CERSAIE. Aici, mai mult decåt oriunde, ceramica spune o poveste sau transmite magie în moduri nebănuite.

Desfășurată între 25 și 29 septembrie, cea de-a 35-a ediție a târgului a reunit 869 de expozanți din 41 de țări, atrăgând zeci de mii de vizitatori din toată lumea (profesioniști, arhitecți, designeri, jurnaliști etc.) A avut, în plus, invitați renumiți din lumea arhitecturii, care au susținut conferințe sub semnul cultural al lui „a construi, a locui, a gândi”: Sebastián Irarrázaval, Elisa Valero Ramos sau Diébédo Francis Kéré.

În ciuda realității reprezentate de imitațiile produse în China, cifrele dovedesc o creștere la nivelul producției și al exportului de plăci ceramice în Italia. Italienii rămân astfel lideri semnificativi ai producției de ceramică și nu e de

mirare, având în vedere că tradiția și creativitatea sunt două coordonate aproape spirituale ale acestui ținut dintre Modena și Reggio Emilia pe care îl numesc „terra maestra”. Această realitate nu poate fi pe deplin înțeleasă decât după ce te pierzi o vreme pe străduțele din centrul Bolognei, urmărind arome și jocul soarelui care sare din portic în portic spre infinit.

Apoi urmează să rătăcești în cei 156 000 de mp ai spațiului expozițional unde materiale, texturi și culori din Italia și întreaga lume sunt puse în operă în standuri al căror design îți atrage uneori privirea de la distanță. Alegerea poate fi, desigur, dificilă. Minimalism sau baroc, pattern-uri textile, lemnoase sau metalice – trendurile sunt cât se poate de eclectice și în acest sezon, întâlnindu-se totuși în zona unei priviri întoarse către trecut, a poveștii pe care o transmit și a nuanțelor de albastru sau verde.

Una dintre cele cele mai interesante apariții de la CERSAIE o reprezintă suprafețele inovatoare propuse de cei de la De Castelli, cu un touch metalic care impresionează prin textură sau geometrie, amintind de legende magice și personaje fantastice.

Ceramiche Keope îmbină tehnologia cu eleganța în colecția “Elements”, cu accent pe finisaje ce trimit la texturile rafinate ale marmurei și porțelanului, atât în cazul pereților, cât și al pardoselilor. Tonalite se joacă cu texturi și efecte, pe toate suprafețele. Așadar: satin, mătase, diamant, geometrie, natural, arabesc, grafitti și lista poate continua.

Clasicismul este prezent în propunerile Versace Ceramics și, mai concret, în colecția “Emote” unde este reinterpretată grafica marmurei și a onixului.

Punerea în operă a diverse stiluri din aria produselor sanitare și ceramice s-a făcut cu ajutorul corpurilor de iluminat în cadrul expoziției colective Milleluci – Italian Style Concept. Parcursul a fost unul cinematografic, inpirat din filme celebre, dar și din emisiunile de varietăți italiene din anii ’70.

Milleluci a părăsit incinta spațiului expozițional, ajungând și în oraș, unde s-a desfășurat, în paralel cu CERSAIE, și cea de-a treia ediție a Bologna Design Week. Prilej de a deschide până târziu în noapte palate impunătoare, foste spitale convertite în galerii, magazine de design și foto și de a revărsa în Bologna cea vie invitații la interacțiune, schimburi de idei și priviri, plus cadre de luat acasă și transformate în amintiri creative.

*Articol apărut în igloo #180

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0