fbpx

Chaos + Regeneration. Un scurt-metraj despre provocările creării unui viitor sustenabil

PROIECT: NZC Building TEXT: Anca Rotar IMAGINI: courtesy of NGC Building

Scurt-metrajul Chaos + Regeneration, creat pentru concursul de film de arhitectură AIA Film Challenge, folosește imagini generate de programul de inteligență artificială Midjourney pentru a ilustra provocarea enormă a arhitectului, de a transcede haosul și a crea clădiri memorabile, în contextul crizei climatice, și cu scopul de a atinge un viitor cu zero emisii de carbon.

 

În ciuda numeroaselor obstacole și incertitudini cu care se confruntă domeniul arhitecturii în ziua de astăzi, filmul adoptă filozofia arhitecților newyorkezi Williams + Tsien, conform cărora arhitectura este, în primul rând, un act de profund optimism, deoarece la baza sa stă credința în capactitatea de a construi locuri care dau un sentiment de grație vieții. Acest optimism pornește de la ideea că arhitecții au capacitatea de a transforma ceea ce este brut și lipsit de ordine în ceva ordonat și plin de sensuri.

Încă de la început, filmul și-a propus să transpună în imagini conceptul de haos cu care se confruntă arhitecții în practica lor, precum și incertitudinea intrinsecă fiecărui proiect și felul în care arhitecții trebuie să se adapteze și să depășească numeroase obstacole pentru a obține un rezultat durabil. Descoperirea Midjourney când filmul era deja aproape de finalizare a dat proiectului un nou și neașteptat curs, datorită elementului-surpriză inerent uneltelor pe bază de inteligență artificială. Imaginile evocatoare generate arată un oraș al prezentului și al viitorului apropiat și riscurile cu care acesta se confruntă, fără a pierde din vedere sentimentul de optimism care a stat la baza filmului și încrederea într-un viitor sustenabil.    

PROIECT: Chaos + Regeneration; AUTORI: NZC Building, David Mead; AN: 2022

Mai mult despre arhitectură în era inteligenței artificiale puteți citi în igloo #212 / Inteligența arhitecturală / februarie – martie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0