fbpx

Clădire de(montabilă) – cepezed 3 x 3

Building de(mountable) este un exemplu de proiect sustenabil, construit într-un timp record, care se înscrie perfect într-o economie circulară.

Cepezed este o agenție olandeză cu expertiză în dezvoltarea, proiectarea și realizarea clădirilor, ce deţine un complex de clădiri istorice, monumentale în centrul orașului Delft. Clădirea De(montabilă) este o structură modernă, durabilă și complet demontabilă construită recent pe acest sit. Proiectul a durat 3 luni, iar cepezed a avut o triplă misiune, fiind dezvoltator, autor de proiecte de arhitectură generală şi arhitectură de interior. Putem spune, deci: clădirea de(montabilă) este semnată cepezed 3 x 3.

55947-main_3571-2_55947_sc_v2com11

Cepezed a achiziționat în 2012 complexul cu foste laboratoare de la Universitatea de Tehnologie Delft şi, într-un timp relativ scurt, a transformat clădirile monumentale într-un cluster creativ. Programul intervenţiilor arhitecturale a inclus locuințe pentru diverse companii din sectorul creativ, dar şi realizarea propriului lor birou. O singură clădire din ansamblu, cu structura şi arhitectura generală aflate în condiții precare, a fost demolată pentru a face loc noii construcții Building de(mountable).

 

Destinată companiilor din industria creativă şi cea IT, clădirea găzduiește dezvoltatorul de aplicații și site-uri web software 9 to 5 și un dezvoltator de jocuri Triumph Studios. Clădirea demontabilă are exact aceeași amprentă ca și clădirea existentă şi măsoară 11 pe 21,5 metri. Spaţiile închiriabile sunt suprapuse pe cele 4 niveluri (parter plus trei etaje), un etaj având o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați.

Demontabilă și remontabilă, structura este foarte ușoară: materialele fiind minim dimensionate, iar clădirea flexibilă în amenajare este echipată cu repartitoare de căldură, agentul termic nefiind gazul. Dala bazei parterului este din beton, turnat in situ, dar toate celelate componente ale clădirii sunt modulare și montate uscat.

56466-main_3571-2_56466_sc_v2com22

Un kit de construcție optimizat rațional propune o structură de susținere principală din oțel, prefabricată și extrem de zveltă. Apoi, planşeele structurale și acoperișul sunt realizate din elemente ușoare din lemn laminat (LVL), care sunt de asemenea prefabricate. Acestea au o înălțime compactă, iar instalațiile sunt integrate în ele. Indiferent de moment, elementele LVL sunt vizibile în interiorul clădirii și fac parte din estetica sa.

***

Proiect: clădire demontabilă, Program: imobil de birouri; Adresă: Nieuwelaan 72, Delft, Olanda; Regim de înălţime: P + 3, Suprafaţa construită desfăşurată: 968 m²; Suprafaţa terenului: 242 m²; Dezvoltator: cepezedprojects, Delft; Arhitectură: architectenbureau cepezed, Delft; Design de interior: cepezedinterieur, Delft; Structură: IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam; Consultant MEP,sustenabilitate, acustică şi protecţie la foc: Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven; Coordonare construcţie: cepezedbouwteam, Delft; Contractor construcţie oţel: Voortman Steel Construction; Contractor MEP: Kuijpers Utiliteit Midden-Noord B.V, De Meern; Pardoseli de lemn: Metsä Wood / De Groot Vroomshoop; Contractor faţade vitrate: iFS Building Systems, Waddinxveen; Contractor acoperiş: Roof Protection, Arkel; Durată proiect: septembrie 2016 – decembrie 2019

Proiect prezentat în igloo #195_aprilie-mai 2020

igloo_195-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0