fbpx

Clubul Filantropia

Marţi, 26 octombrie, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, Clubul Filantropia, compus din etnologi, antropologi, sociologi, psihologi etc., iubitori de oameni vii, de teme la fel de vii şi de interesante dezbateri, organizează o discuţie despre cea mai recentă carte a lui Vintilă Mihăilescu, Sfârşitul jocului. România celor 20 de ani, publicată la Editura Curtea Veche.

Clubul Filantropia

Invitaţi vor fi:

  • Vintilă Mihăilescu – antropolog
  • Sorin Alexandrescu – critic, istoric şi teoretician literar
  • Doina Jela – prozator şi publicist
  • Liviu Tofan – cercetător, Directorul Institutului de Istorie Recentă din Bucureşti
  • Florin Iaru – scriitor şi jurnalist

Moderatorul discuţiilor va fi: Şerban Anghelescu – cercetător MŢR

„Disciplinele sociale care abordează problemele prezentului sunt un domeniu în care te aştepţi ca oamenii să umble numai încruntaţi. Te mai aştepţi să-i citeşti cu picioarele-n apă rece şi cu flaconul de Rudotel la îndemână.

Vintilă Mihăilescu este supracalificat pentru asemenea morgă sumbră. El este profesor de antropologie la SNSPA, profesor invitat la Paris, Montréal, Bruxelles, Aix-en-Provence, Bordeaux, Lyon, Montpellier, Neuchâtel, Perugia, Pécs, animator a zeci de proiecte internaţionale, colocvii, dezbateri etc.

Totuşi, cartea lui se parcurge surâzând, şi uneori chiar hohotind de râs, toată lumea, de la specialist la simplul… telespectator, prinzându-se de intertextualităţi prietenoase, gen „Avem un porc, cum procedăm”, „De ce iubim sarmalele”, „Simptome gastro-identitare”, „Aux nuances citoyens” etc. Asta fiindcă autorul (publicist la Dilema Veche) are un talent literar ieşit din comun, o deschidere spre umanioare şi o voioşie nativă rară nu doar în branşa sa.

Totuşi, cititorului, chiar nespecialist, n-o să-i scape faptul că, spărgând cu graţie canoane, topind nonşalant şi cordial blocuri întregi de dogmatism prestigios, cartea lui modifică fundamental, trăgându-l spre Europa şi spre secolul XXI, discursul nostru identitar. Că examinând şi interogând idei ilustre şi demult asimilate care fac şcoală în gândirea socială şi furori în mentalul colectiv românesc şi nu doar, Vintilă Mihăilescu ne sugerează cu graţie şi deplină civilitate că de fapt ele fac ravagii.

Fără îndoială, confraţilor el le va deschide prin cartea aceasta noi zone de emulaţie.” (Doina Jela)

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0