fbpx

Competiția Internațională a Ideilor de Arhitectură: Redefinirea falezei vestice a orașului Salonic

Fondat în anul 315 î. Hr. și numit în cinstea prințesei Thessalonike, sora lui Alexandru cel Mare, Salonic este un oraș istoric care a cunoscut o dezvoltare dinamică de-a lungul timpurilor. Datorită poziționarii sale în Nord-Vestul Mării Egee, Salonic a devenit o metropolă multi-etnică. Greci, romani, turci otomani, slavi și evrei au trecut prin secole, lăsându-și amprenta asupra culturii și stilului architectural al orașului.

“Umbrelele din Salonic”, latura estică

“Umbrelele din Salonic”, latura estică

Latura vestică a metropolei, care include portul orașului, a fost utilizată preponderend ca zona industrială, însă poziționarea costală unică poate reprezenta un vârf de lance pentru dezvoltarea și regenerarea urbană sustenabilă și transformarea zonei într-un vibrant pol regional și internațional. Din păcate, astăzi zona de pe malul vestic este o zonă urbană incomplet utilizată, reprezentând probabil una dintre cele mai subdezvoltate zone ale orașului. Desigur, această situație are un impact asupra imaginii, atractivității și productivității metropolei. Inițiativele din trecut menite să faciliteze transformarea zonei într-un pol de dezvoltare urbană nu au adus rezultatul scontat și, astfel, provocarea încă există!

Latura de vest din Salonic, clădiri abandonate

Latura de vest din Salonic, clădiri abandonate

Competiția Arhitecturală “ArXellence 2” este O Competiție internațională de idei, realizată într-o singură etapă, deschisă și cu participare gratuită pentru toți participanții, care urmărește să evidențieze designul inovator ca instrument ideal pentru succesul creării noului Central Business District (CBD) din Salonic. Competiția, avizată de Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA), este organizată și sponsorizată de ALUMIL – o companie internațională cu capital elen, specializată în dezvoltarea sistemelor din aluminiu pentru aplicații arhitecturale avansate. Competiția va fi realizată în conformitate cu Regulamentul Standard UNESCO pentru Competiții Internaționale în Arhitectură și Urbanism și recomandările UIA pentru cele mai bune practici.

Arxellence_2_logos UIA_ALUMIL

Mai exact, obiectul competiției constă în proiectarea pe o suprafață de peste 120.000 mp, amplasată în spatele portului existent, a unui nou District de Afaceri Central. Locația avantajoasă, în imediata proximitate cu zona portuară și centrul istoric al orașului, în vecinătatea rețelelor rutiere și feroviare importante, precum și în apropierea zonelor cu o importantă infrastructură logistică și industrială, oferă oportunități pentru o dezvoltare economică durabilă.

Mai mult, zona va fi semnificativ revitalizată odată cu finalizarea marilor proiecte de infrastructură, precum modernizarea portului, inaugurarea rețelei de metrou din Salonic și a rețelei feroviare suburbane de vest. Adițional, până în anul 2021 va fi finalizată construcția noilor terminale a Aeroportului Internațional din Salonic, transformându-l într-un aeroport modern, cu o creștere semnificativă a capacității de procesare, conectând orașul cu întreg mapamondul.

Latura de vest din Salonic, zona competiției

Latura de vest din Salonic, zona competiției

Astfel, beneficiind de un puternic potențial pentru o dezvoltare durabilă, Competiția de Idei Arhitecturale “ArXellence 2” reprezintă o provocare majoră pentru realizarea unui proiect de regenerare urbană cu șanse importante de implementare. Este primul pas, în mare parte decisiv, pentru realizarea așteptărilor de a construi un Salonic cosmopolit. Speranța noastră este ca propunerile vizionare primite în cadrul competiției vor pava calea către regenerarea zonei urbane aflate în degradare, impulsionând inițiative ale administrațiilor locale și încurajând participarea sectorului privat. De altfel, confirmând deosebita importanță și caracterul social al prezentei initiațive, competiția se va desfășura sub auspiciile Ministerului de Mediu și Energie al Greciei, Guvernului Regional al Macedoniei Centrale, Municipalității orașului Salonic și Consiliului Arhitecților din Salonic.

Startul competiției a fost dat pe 9 Martie 2020, iar termenul limită pentru înregistrarea participanților este data de 25 mai 2020. Data limită pentru depunerea de propuneri este de 15 Octombrie 2020. Fondul de premiere asigurat de organizator este de 60.000 €, iar cei 6 câștigători, alături de 4 mențiuni onorifice vor fi anunțați în cadrul Ceremoniei de Premiere care se va organiza în data de 25 Noiembrie 2020. Ceremonia de premiere va fi urmată de un eveniment expozițional de 20 de zile, timp în care propunerile vor fi expuse în incinta Primăriei orașului Salonic și în incinta Filarmoniei din Salonic. În vederea obținerii condițiilor de participare oficial aprobate de Uniunea Internațională a Arhitecților și pentru a vă înregistra în calitate de participant, vă rugăm să vizitați site-ul oficial al competiției: www.alumil.com/arxellence.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0