fbpx

Concert SoNoRo Conac la Castelul Teleki din Gorneşti

Un nou concert de muzică de cameră din seria SoNoRo Conac are loc pe 21 septembrie 2013, la ora 18.00, la Castelul Teleki din Gorneşti, judeţul Mureş. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Castelul Teleki sunt Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naş (violă) şi Răzvan Popovici (violă). Programul cuprinde piese de Johann Sebastian Bach, Zoltán Kodály, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, György Ligeti şi Johan Halvorsen.

Cu ocazia concertului, oaspeţii au posibilitatea de a vizita gratuit edificiul transilvănean construit în stil baroc. Concertul SoNoRo Conac va fi urmat de un cocktail.

Castelul Teleki din Gorneşti se află la 17 km distanţă de Târgu-Mureş şi a fost construit între 1778-1802, după planurile arhitectului Andreas Mayerhoffer, fiind construit în aşa-numitul stil Grassalkovich, asemănător palatelor baroce realizate de acesta în Ungaria, la Godollo şi Pecel.

Cu o compoziţie arhitecturală în forma de U, un corp central mai proeminent şi un impresionant parc în stil baroc, cu statuete reprezentând personaje mitologice, castelul este una dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean, fiind numit şi „comoara Mureşului”. Faţada este marcată în centrul ei printr-un rezalit supraînălţat, cu colţuri rotunjite, iar acoperişul înalt este străbătut de lucarne, avand în vârf un ceas. Castelul are 52 de camere şi 365 de ferestre, simbolizând săptămânile şi zilele anului.

Numele Teleki este unul marcant atât pentru istoria Transilvaniei, cât şi a Ungariei, deoarece această familie aristocrată s-a implicat activ de-a lungul secolelor atât in domeniul politic-administrativ, cât şi în cel cultural. Printre numeroşii membri ai familiei ce şi-au lasat amprenta asupra vieţii culturale ardelene se numără şi contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena în 1769 şi fondator al bibliotecii Teleki din Târgu-Mureş.

Jefuit la finalul celui de-al doilea Război Mondial, naţionalizat în 1949 şi transformat în preventoriu TBC pentru copii în 1956, ansamblul architectural a fost retrocedat în 2006 şi a intrat efectiv în posesia urmaşilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceştia doresc restaurarea palatului şi parcului şi introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici şi peisagişti) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziţii tematice şi ghidaje gratuite în română şi maghiară. Până acum au avut loc trei astfel de evenimente, în noiembrie 2011, iulie 2012 şi iulie 2013.

Mai multe informaţii despre Castelul Teleki din Gorneşti pe: http://monumenteuitate.org/ro/monument/235/Gornesti-Teleki

Următorul concert din seria SoNoRo Conac va avea loc la Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), pe 25 septembrie.

Pentru programul concertelor şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă rugăm să urmăriţi: conac.sonoro.ro

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

***

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac a fost deschisă pe 24 iunie, la Casa Mincu din Bucureşti, şi va continua până la finalul lunii septembrie 2013, în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare din mai multe regiuni ale României, în scopul revitalizării şi promovării moştenirii arhitecturale şi culturale româneşti.

“SoNoRo Conac” este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural – conacul – chiar dacă seria de concerte va fi gazduită şi de edificii precum castele sau biserici. Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect şi atentie, de sprijinire şi recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a partimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României.

Produsul rezultat în urma seriei de concerte SoNoRo Conac va fi un album de fotografie editat de Igloo Media, care va cuprinde lucrările fotografului Şerban Mestecăneanu şi texte scrise de Luiza Zamora, iar conceptul grafic va fi semnat de Corina Duma. Lansarea albumului SoNoRo Conac se va face în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului SoNoRo, în luna noiembrie a acestui an.

SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0