fbpx

Concursul internațional de soluții: regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin, Sibiu

În perioada 9-12 iunie 2023 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții pentru regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin, Sibiu, competiție lansată oficial pe data de 9 martie 2023, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR, Autoritate Contractantă – Municipiul Sibiu.

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea regenerării urbane a zonei Pieței Cibin din Sibiu, pentru atribuirea contractului de proiectare. Procesul de regenerare vizează (1) regândirea zonei alocate actualmente pieței Cibin, completând funcțiunea principală de piață agroalimentară cu un set de funcțiuni complementare; (2) aduce în discuție valoarea istorică a acestei zone și maniera în care inserțiile propuse reușesc să o pună în valoare; (3) urmărește optimizarea relației acestui areal cu centrul istoric și râul Cibin prin creșterea calității spațiilor publice.

 

Obiectivele de investiție asumate de Autoritatea Contractantă sunt (1) regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin prin construirea unei clădiri în care să funcționeze piața agroalimentară și parcarea Pieței Cibin, împreună cu dezvoltarea urbană a acestor spații publice și (2) dezvoltarea urbană a zonei de legătură dintre Piața Cibin și centrul istoric prin integrarea valorii patrimoniale a zonei și prin punerea în dialog a soluției propuse cu țesutul istoric și Râul Cibin.   

 

Marți, 13 iunie, de la ora 10.00, a avut loc Conferința de Presă pentru anunțarea rezultatelor jurizării competiției, eveniment găzduit de Stadionul Municipal Sibiu. Conferința de presă a putut fi vizionată în timp real pe pagina oficială de Facebook OAR Concursuri: https://www.facebook.com/oar.concursuri/.

 

 

PREMIILE ACORDATE

 

Premiu

Contravaloare

Premiul I

Contract de servicii de proiectare cu valoarea estimată la 3.734.608 LEI fără TVA;

Premiul II

113.770 LEI, TVA inclus;

Premiul III

56.885  LEI, TVA inclus.

 

 

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare:

PREMIUL I – Proiectul cu numărul nr. 112 – AO2120 I  VLADOSTUDIO SRL ȘI ATELIER DE ARHITECTURA TERCHILA SRL

 

Autori principali: ALEXANDRU VLADOVICI, OVIDIU CONSTANTIN TERCHILA, TAMAS FODOR, ADRIAN NICULAS

 

Juriul a apreciat atenția şi rezolvările detaliate ale tuturor cerințelor exprimate prin tema de concurs,  raționalitatea rezolvărilor arhitecturale şi funcționale ale construcției pieței și parcajului public, precum și maniera de relaționare a intervenției propuse cu contextul urban complex. Propunerile urbane şi cele arhitecturale pentru ambele obiective ale proiectului sunt viabile şi realiste, propunând rezolvări funcționale şi abordări formale coerente şi complete.

Prin atenţia acordată relaţiilor cu vecinătăţile imediate, precum şi prin compoziţia volumetrică propusă, clădirea se integrează atent în contextul urbanistic complex, mediind între zona cursului Cibinului, zona de ţesut urban istoric – înainte de demolarea fortificaţiilor amplasată intra muros – şi, cele două fragmente de ţesut urban din vecinătatea străzii Malului, una rezultat al intervenţiilor de extindere a funcţiunilor industriale după demolarea Cazărmii Honvezilor şi cealaltă, rezultat al evoluţiilor recente, lipsite de reglementări evidente. – aprecierea Juriului.

 

PREMIUL II – Proiectul cu numărul nr. 102 – HY4488 I SYYA PLUS SRL

Autor principal: SOARE ADRIAN RĂZVAN

Coautor: ROȘCA GABRIEL ADRIAN

Colaboratori arhitectură: ANCUȚA IONESCU, MIHAELA PETRAN, BÖGÖZI HUNOR-JÓZSEF, LUKAS ZABRAC, BUSUIOC FLORIN FLAVIUS

 

Proiectul propune o prezență arhitecturală solidă, cu o delimitare clară a clădirii. Proiectul încearcă să țină cont de locația sa, formând o combinație între arhitectura industrială, prin scara sa, orașul istoric, prin funcția sa, și marginea orașului pe râul Cibin, prin poziția sa.

Raționalitatea clădirii este una puternică. Proiectul este organizat pe patru niveluri și are claritate structurală. Spațiul pieței de la parterul clădirii include zone închise și spații deschise, adecvate pentru diferitele sale nevoi funcționale. Aceasta din urmă compun o zonă extinsă în centrul clădirii, care este utilizată pentru piață și care ar putea deveni un nou spațiu pentru oraș, pus la dispoziție pentru evenimente. – aprecierea Juriului.

 

PREMIUL III – Proiectul cu numărul nr. 110 – IS2019 I SC SFERA ARHITECTURA SRL

Autori principali: ADRIAN-OVIDIU BUCIN, ALEXANDRU SABĂU, IOANA-ANDREEA SABĂU, PATRICIA SABINA SIMEDRU, SILVIU-CLAUDIU BORȘ

Colaboratori arhitectură: TUDOR ROȘCA, ȘTEFANIA MÂRZAC

 

Proiectul se remarcă printr-o complexă, completă şi detaliată tratare a celor două obiective incluse în tema de concurs, cu o atenţie specială acordată caracteristicilor expresive ale propunerilor de intervenţie, fie acestea clădiri sau amenajări ale spaţiilor publice. Intervenţiile propun rezolvări echilibrate pentru ambele obiective. Din perspectiva soluţiei de trafic propus, proiectul acordă o atenţie specială spaţiilor pietonale, care sunt amplificate. – aprecierea Juriului.

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Sibiu, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

 

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR, în conformitate cu prevederile internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism după cum sunt menționate în Ghidul de bune practici în organizarea concursurilor de soluții de arhitectură și urbanism OAR, publicat în 2018 și revizuit în 2022, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

 

 

  JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari

 

________________________________

arh. Iris Gleichmann

arh. Ildiko Mitru

arh. Michael Engel

arh. Horia Moldovan

arh. Cristian Șandru – Reprezentant al Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR

arh. Gheorghe Pătrașcu – Reprezentant AC

arh. Astrid Rottman

 

 

 

 

De asemenea, la jurizare au participat, fără drept de vot, echipa de organizare din partea Ordinului Arhitecților din România:

  • Andreea Tănase – Consilier profesional;
  • Toader Popescu – Consilier profesional;
  • Mirona Crăciun – Consilier concursuri OAR, Coordonator concurs;
  • Ilinca Pop – Referent concursuri OAR;
  • Louisiana Stoica – Referent concursuri OAR;

 

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:

RO – https://oar.archi/concursuri/oar/regenerarea-urbana-a-zonei-pietei-cibin/

EN – https://oar.archi/en/concursuri/oar/urban-regeneration-cibin-market-area/

 

Pentru anunțuri și știri privind concursul, vă invităm să urmăriți paginile oficiale de Facebook Ordinul Arhitecților din România – https://www.facebook.com/OARNational/ și OAR Concursuri – https://www.facebook.com/oar.concursuri/

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0