Concursul „Ne vedem în Sibiu” readuce sfera publică în spațiul public
Spațiul, ultima frontieră. Când sute de oameni ajung să ia în primire, prin simpla lor prezență, un loc anume și să-l facă al lor, arhitectura este răspunsul la schimbarea socială.
Spațiul public este un bun comun: piețele, parcurile, străzile și aleile sunt acele locuri unde oamenii sunt liberi să vină, să-și petreacă timpul, să plece mai departe. Dintotdeauna el a coincis în mare măsură cu sfera publică, unde ideile sunt împărtășite, discutate, dezbătute. Dintotdeauna… cu excepția ultimului secol, când spațiul și sfera s-au înstrăinat. Spațiul a fost acaparat de funcția lui de circulație, iar sfera s-a transferat în mediul virtual, în televiziune, presă și internet, un mediu preponderent unidirecțional, în care publicul primește informația fără a putea participa activ la dezbatere.
Limitările comunicării virtuale se resimt, iar nevoia regăsirii sferei publice în spațiul public se manifestă pretutindeni unde civilizația modernă și-a înstrăinat și însingurat cetățenii. Fie că vorbim despre Gezi Park în Istanbul, People’s Park în Berkley, Hyde Park în Londra, peste tot în lume, oamenii au așezat în firescul funcțional al arhitecturii din orașul lor un loc care să le aparțină, care să-i îndemne să dezbată, care să le ofere deopotrivă întrebări și răspunsuri. Un loc al lor, clădit pe libertatea formei și a cuvântului.
Sibiul se va înscrie pe harta lumii și în această privință. Energia sutelor de oameni care au trecut prin Piața Huet în ultima lună se va materializa în viitorul apropiat printr-un mobilier urban, care să îi reprezinte și care să contribuie la dinamica comunitară a orașului, pentru că designul este întruchiparea creată a unei energii doar simțite.
Vă anunțăm așadar că a fost lansat concursul de soluții pentru mobilier urban dedicat dialogului social „Ne vedem în Sibiu”. Concursul este promovat de Filiala Sibiu-Vâlcea a OAR, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și Fundația Comunitară Sibiu.
Acum patru sute de ani „ochii Sibiului” au fost o soluție de arhitectură generată de utilitate care a devenit o marcă estetică identitară pentru oraș. Astăzi avem șansa să punctăm în estetica orașului cu cea mai creativă lucrare dedicată comunității.
Concursul este deschis tuturor echipelor care au în componența lor un architect cu drept de semnătură. Mai multe detalii despre acest concurs găsiți pe site-ul OAR.