fbpx

Conectând orașul vechi și nou: Piața Eleftheria, Nicosia

ARHITECTURĂ: Zaha Hadid Architects TEXT: Anda Zota FOTO: Laurian Ghinițoiu, K-Arkatites

Piața Eleftheria este considerată principalul spațiu de întâlnire al orașului, iar designul Zaha Hadid Architects (ZHA) creează noi conexiuni menite să unifice o capitală divizată. Fortificațiile venețiene masive din Nicosia separă orașul vechi de cartierele sale moderne, în timp ce „Linia Verde” a orașului împarte capitala în două comunități disparate.

Situată în apropierea centrului Nicosiei, Piața Eleftheria este adiacentă zidurilor venețiene și centurii de apărare care înconjoară orașul. Construite în Evul Mediu și reconstruite pe scară largă de venețieni în secolul al XVI-­lea, aceste ziduri de apărare definesc granița celei mai vechi părți a capitalei, despărțind orașul antic de noile cartiere din afara zidurilor. ZHA a imaginat Piața Eleftheria ca fază inițială a unui plan urban mult mai amplu care ar putea fi un catalizator pentru reunificarea capitalei. Designul asigură vederi neobstrucționate asupra zidurilor venețiene, redefinind aceste fortificații ca parte integrantă a identității Nicosiei și oferind totodată vechile artefacte uzului public pentru a crea un parc orbital care înconjoară orașul.

Transformând zonele anterior inaccesibile în noi piețe civice, grădini și promenade mărginite de palmieri, fortificațiile pot deveni o „centură verde” în jurul orașului. Designul ZHA propune ca aceste noi spații publice să fie extinse, urmărind zidurile vechi ale orașului și înconjurând Nicosia, reușind astfel reconectarea tuturor comunităților din această capitală divizată. Designul Pieței Eleftheria redefinește topografia fortificațiilor, propunând ridicarea terenului pentru a crea un pod la nivel superior care întâlnește peisajul stradal din jur, stabilind conexiuni directe cu țesutul urban al orașului și definind o nouă piață publică în inima capitalei. Transformată într-un parc urban, piațeta cu geometrii fluide a fost creată prin procesul de triangulare a formelor neregulate ale fortificațiilor antice pentru a stabili puncte de „intensitate” care definesc locurile, paturile de flori sau elementele de apă din noul parc.

3_ZHA_Eleftheria_square_photo_LaurianGhinitoiu

Pavajul de granit al șanțului transmite o soliditate atemporală, în timp ce îmbinările deschise dintre plăcile de granit creează un sistem pasiv de drenare a apei pluviale ce permite noilor copaci plantați în șanț să echilibreze în mod natural nivelul apei subterane și să reducă eroziunea fundațiilor zidurilor medievale. Fiind cea mai mare piață civică din Nicosia, Piața Eleftheria este proiectată pentru a găzdui festivaluri și evenimente publice; podul său de la nivelul superior și coloanele de susținere sunt realizate din beton, formele lor sculpturale asigură integritatea structurală în această regiune seismică, iar baza fiecărei coloane se transformă în scaune. Renovarea pieței a presupus săpături arheologice extinse și lucrări de reparare și protejare a zidurilor istorice venețiene.

Reamenajarea include și spații publice de tip cafenele, organizate în lungul pieței și include și noua parcare subterană cu rampă de acces pe Bulevardul Omirou. Scările și ascensoarele fac legătura directă cu terminalul de autobuz din Piața Solomos, îmbunătățind considerabil rețeaua de mobilitate a orașului. Transformarea pieței Eleftheria de către ZHA îmbină istoria bogată a Nicosiei cu un optimism neclintit pentru viitor. Realizând o punte de legătură între Zidul și șanțul venețian, piața devine o poartă importantă către zona istorică, parcarea sa subterană eliminând mașinile de pe străzile orașului antic pentru a permite pietonalizarea spațiului public, îmbunătățind caracterul urban al acestui cartier istoric.

PROIECT: Piața Eleftheria; AMPLASAMENT: Nicosia, Cipru; ARHITECTURĂ: Zaha Hadid Architects (ZHA); DESIGN: Zaha Hadid, Patrik Schumacher, Christos Passas; STRUCTURĂ: ASD Hyperstatic Engineering [Limassol], Andros Achilleos, Michalis Allayiotis; INGINERI MEP: UNEMEC [Nicosia]; ILUMINAT: Kardorff Lichtplanung Ing. [Berlin]; CONSULTANȚI DE ACCESIBILITATE: David Bonnett Associates; David Bonnett MTCW; Klelia Petridou CONSULTANȚI DE TRAFIC: SKM Colin Buchanan; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #207 / Mobilitate / aprilie – mai 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0