Conferința „Biserici în biserici: micro-arhitecturi liturgice” la MNAR
Vineri, 10 august 2018, începând cu ora 12.00, Anita Paolicchi, doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florența, ne va povesti despre „micro-arhitecturile” de argint care se află în colecțiile MNAR.
În cursul conferinței vor fi prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expoziția permanentă: chivoturile cu formă arhitecturală (multe din ele fiind mărturisiri ale frumuseții artistice din vremea lui Constantin Brâncoveanu), dar și câteva exemple care se află în depozitul muzeului și care sunt puțin cunoscute publicului.
Analiza acestor obiecte micro-arhitecturale permite dezvoltarea câtorva teme complementare pentru înțelegerea nu numai a obiectului în sine, ci și a societății în care acesta a fost creat, folosit și păstrat. Fiind cel mai important vas sacrum, chivotul a fost folosit și pentru a transmite mesaje suplimentare de tip politic: forma lui, care reprezintă des biserica pentru care a fost comandat, devine un instrument ce întărește legătura dintre ctitor și edificiu, mai ales în momentele istorice în care apărarea ortodoxiei devine un instrument politic în combaterea presiunii atât otomane cât și habsburgice. Aceste obiecte pot fi astfel discutate din multe puncte de vedere, cu argumente strict istorico-artistice, dar și – într-un sens mai amplu – istorice, antropologice și teologice.
Vom permite astfel cunoașterea unor obiecte care, fiind păstrate în depozite sunt inaccesibile și, de asemenea, vom oferi o înțelegere mai bună asupra unor obiecte care, prezente în expoziția permanentă, sunt apreciate de obicei numai pentru valoarea lor estetică.
* * *
Anita Paolicchi este doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florența (Școala doctorală inter-universitară „Pegaso”, Universități din Florența, Pisa, Siena). În anul 2015 a terminat un masterat în istoria artei la Universitatea din Pisa, cu o lucrare despre argintăriile liturgice bizantine și post bizantine cu forma arhitecturală, iar în anul 2016 a terminat un masterat în istorie medievală și premodernă la Universitatea din Cluj Napoca, cu o lucrare despre temele apocaliptice în operele argintarilor sași luterani din Transilvania. Fragmente din aceste cercetări au fost prezentate la conferințe naționale și internaționale din Veneția, Paris, București și Oxford.
Conferința marchează finalul perioadei de două luni de cercetare petrecute de Anita Paolicchi la MNAR și va dura aproximativ o oră.
Intrarea este gratuită.
Muzeul Național de Artă al României
Calea Victoriei 49-53
Galeria de Artă Veche Românească
Evenimente în luna august la MNAR:
- 9 august, ora 16.30 – Despre zei și zeițe – vizită ghidată în expoziția Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR prezentată de Carmen Tănăsoiu, curator expoziție (Sala Oglinzilor a fostului Palat Regal, Galeria de Artă Europeană)
- 7, 14, 21 și 28 august 2018 – Marțea Spațiilor Istorice – interval orar 10.00 – 18.00 (Corp central – fostul Palat Regal)
- 11 august, ora 16.00 – Colecția lunii: Dialog despre veșmânt ca operă de artă – Dialog susținut de: Ilinca Damian, conservator Muzeul Colecțiilor de Artă și Alexandru Bejinariu, cercetător în filosofie, Asociația Culturală Hestugma (Muzeul Colecțiilor de Artă)
- 12 august, la ora 11.30 – „În vizită la Conu’ Zambacu” – vizită ghidată la Muzeul K. H. Zambaccian
- 18 august, la ora 11.30 – „Opera sub clar de… lupa” în Colecția Dona: N. Tonitza, „Fetița padurarului” – vizită ghidată la Muzeul Colecțiilor de Artă
- 25 august, ora 11.00 – Colecția lunii: Marcu-Beza Hortensia și Vasile G. Beza – prezentare de Gabriela Vasiliu, ca parte a programului aniversar de marcare a 40 de ani de funcționare a Muzeului Colecțiilor de Artă
- 26 august, la ora 11.30, Un ceas pentru artă: În atelierul artistului – vizită ghidată la Muzeul Colecțiilor de Artă;
Detalii despre evenimente și expoziții MNAR puteți regăsi pe site-ul muzeului: http://www.mnar.arts.ro/