CONNECTED – Împreună la distanță
Debutul Covid-19 a schimbat în mod semnificativ modul în care oamenii trăiesc, interacționează și lucrează. Creatorii din toată lumea și factorii de decizie au fost nevoiți să își adapteze procesele folosind noi tehnologii pentru a lucra împreună la distanță.
Fiecare dintre noi, în ultimele 6 luni, a fost pus sau a auzit în mediul de lucru de necesitatea de a lucra, adesea, din spaţii de birouri noi, improvizate, de acasă. La Design Museum, în Londra, un demers expoziţional surprinzător reuneşte proiecte originale de spaţii de lucru de acasă. O colecţie de proiecte de mese şi scaune problematizând creativ ansamblurile de lucrat şi stat împreună au în comun designul acum şi un proces inedit de fabricaţie şi comunicare.
Nu întâmplător, titlul proiectului este Conectaţi. Împreună la distanţă. Nouă mese extraordinar de creative și originale și modele de scaune, create de nouă designeri internaționali de renume, realizate frumos într-unul dintre cele mai bune ateliere de artizanat din Europa, sunt expuse în instalația numită Connected.
American Hardwood Export Council (AHEC), Benchmark Furniture și Design Museum au provocat 9 designeri să creeze câte o masă și scaune pentru uz personal, potrivite noilor lor moduri de a trăi și de a lucra de acasă. Designerii au avut de ales între trei tipuri de lemn America, de esență tare, durabil, cu care să lucreze: stejar roșu, arțar sau cireș. Au fost invitați să-și înregistreze demersul creativ pentru a demonstra modul în care au abordat tema și și-au dezvoltat desenele într-un moment de contact fizic limitat.
Expoziţia prezintă rezultatele unui experiment unic, care a dorit să depășească limitele materiei cherestea explorând modul în care designerii și fabricanţii și-au adaptat practicile de lucru în timpul lockdown. Proiectul a cerut atât designerilor, cât și artizanilor de la Benchmark să lucreze inovator, bazându-se exclusiv pe comunicarea digitală și videoconferințe, pentru a aduce la viață viziunile designerilor. Abordarea a recurs la un nou nivel de încredere în producători, deoarece designerii nu au avut niciun contact fizic cu piesele lor în timp ce erau realizate la atelierul Berkshire al Benchmark în timpul verii.
Poarta Kadamba de Ini Archibong (Elveția)
Cireș american, stejar roșu și stejar roșu modificat termic
Poarta Kadamba a lui Ini este condusă de o narațiune puternică care ghidează alegerea materială, precum și cea a piesei de construcţie. Atât masa, cât și banca funcționează ca piese de exterior. Masa are o placă metalică și o ramă de susținere. Cadrul sculptural este realizat din extruziuni în formă neregulată pe mai multe înălțimi, inspirate de Giant’s Causeway din Irlanda de Nord. Acest cadru este construit dintr-un amestec de materiale stejar roșu american, cireș american și stejar roșu american modificat termic. Blatul mesei este islamizat și prelucrat, cu un finisaj epoxidic colorat lucios. Detalii din alamă detașabile dublează drenajul necesar în mediul său exterior. Banca Ini folosește o construcție similară cu cea a mesei, cu un cadru metalic încastrat în extrudări sculpturale din lemn. Blatul are o șlefuire subtilă pentru scurgerea apei și o pernă de scaun detașabilă din piele cu perimetru cusut, realizată de specialiștii în piele Bill Amberg Studio.
Pink Moon de Studiopepe (Italia)
Stejar american
Luna roz a lui Studiopepe se joacă cu ideea ciclurilor de reînnoire și de noi începuturi, inspirate de luna roz din primăvară. Construcția presupune detalii contrastante cu incrustații pe picioarele mesei și un scaun contemporan inspirat de un cadru Charles Rennie Mackintosh. Pentru această piesă a fost ales arțarul american. Lemnul a fost selectat pentru prima dată și tăiat CNC pentru incrustările piciorului. Aceste piese au fost apoi colorate și unse, un proces care vopseşte cheresteaua. Masa a fost tăiată și prelucrată CNC la forma dorită inspirată de natură. Picioarele au fost debitate împreună, iar apoi a intervenit intarsia contrastantă. Spătarul neobișnuit al scaunului are o „lună” de arțar mare, prelucrată CNC în două jumătăți, găurit pentru a accepta picioarele din spate și apoi colorat. Când cele două jumătăți sunt reunite, va fi creată o îmbinare invizibilă, cu Luna Roz suspendată de cadrul inspirat de Mackintosh.
Stem de Heatherwick Studio (UK)
Arțar American
Stemul lui Heatherwick Studio celebrează puterea biofiliei, plantând pe picioarele curbate de arțar american, prelucrate CNC, o masă de sticlă. După ce a petrecut 3 luni la același birou folosind videoconferința pentru a comunica, studioul visa să fie în natură. A început să vadă spațiul din jurul lor ca un mini studio de televiziune – tot ceea ce se află în spatele tău și în jurul tău este acum văzut de lume. Inspirația inițială a evoluat din meșteșugul sculpturii lingurilor de lemn. Același principiu este aplicat unui raft, cu montanți din lemn sculptat și rafturi din sticlă. Scaunul va fi tapițat în shearling Gotland, cu o bază sculptată care face referire la celelalte elemente.
Vezi toate proiectele Connected în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020