fbpx

Contrapunct sculptural urban. Office Marina Properties, Cluj-Napoca

ARHITECTURĂ: SQMA TEXT: Ioana Man FOTO: Viewcatchers, Bogdan Pop

Volumetria sculpturală albă a imobilului de birouri Marina Properties, aflată într-un dialog armonios cu stereotomia carteziană a acestuia, generează o siluetă arhitecturală iconică care devine un reper remarcabil în contextul urban eterogen.

În urma unui proces aprofundat de studiu urbanistic și al contextului, situl – al cărui contur s-a născut la intersecția dintre Calea Turzii, arteră de convergență spre centrul oraşului în secolul al XX-lea şi redezvoltată fragmentar în ultimii douăzeci de ani, și strada Joseph Atilla, care face legătura spre o zonă cu cvartale de locuire individuală – primește o personalizare unică prin volumetria propusă. Parcela face parte dintr-o zonă protejată, ce conține mai multe clădiri clasate sau propuse spre clasare ca monument istoric, şi oferă perspective descendente asupra oraşului, fiind caracterizată de o structură funcțională eterogenă, dezvoltată în lungul principalelor artere și cu o organizare urbană de tip deschis.

Conceptul arhitectural al proiectului, care adăpostește funcțiuni terțiare, birouri și servicii de interes public, se dezvoltă în jurul ideii de minimalism volumetric, constituind o expresie a epurării formelor și a înnobilării acestora prin prezența elegantă a albului. Caracterul monumental este perceput la diferite scări, de la nivelul urban la cel pietonal, prin parcursul atât ascendent, cât și descendent, spre centrul orașului.

Imobilul face parte din arhetipul arhitecturii puriste, cu volume sculpturale clar definite, lise, albe, unitare, compacte. Dinamica volumetrică este dată de planurile înclinate pe direcția sud și nord, care generează o siluetă iconică. Fațada sudică, un ecran îngust vitrat, care devine o limită dematerializată la nivelul străzii, punctează subtil intersecția și crează axialitate. Corpul translucid care adăpostește circulațiile verticale, poziționat în antiteză cu silueta albă prin contur și ritm, accentuează verticalitatea, dând scară nivelurilor ascunse sub coaja tectonică și devine o lumină solidificată pe timp de noapte.

Geometria particulară a obiectului este pusă în valoare și de textura fațadei ventilate care, prin stereotomia carteziană, marchează discret registrele orizontale și înglobează armonios fenestrația. Aspectul unghiular se regăsește atât la nivel vertical, cât și pe orizontală, fațadele înclinate generând o dinamică cursivă a planurilor de nivel ale căror partiuri au ca principiu compozițional un nucleu rigid bine definit, ce conține circulația verticală și anexele, adiacent cărora se dezvoltă o zonă de birouri open-space, cu deschideri ample de perspectivă spre centrul istoric al orașului.

Prin relația de contrapunct dintre cele două elemente independente, volumul sculptural fațetat alb și cel rectangular translucid, care formează un tot unitar armonios, cu o autonomie arhitecturală proprie, imobilul se definește prin echilibrul antitetic dintre contextul construit și categoria morfologică a acestuia, devenind un reper urbanistic al orașului.

PROIECT: Office Marina Properties; REGIM DE ÎNĂLȚIME: S+P+4E; ADRESA: str. Jozsef Attila, nr. 2, Cluj-Napoca; SUPRAFAȚA TERENULUI: 542 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1.054 mp; ARHITECTURĂ: SQMA; ECHIPA DE PROIECTARE: arh. Cristian Urcan, arh. Ferencz Bakos, arh. Ioana Man, arh. Andreea Morărescu, arh. Vlad Oniga, arh. Tamas Fodor, arh. Oana Rus; ARHITECTURĂ PTH+DE: TRANS FORM; STRUCTURĂ: SDC PROIECT; INSTALAȚII: CSP PROIECT-LINE; FINALIZAT: 2023

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0