fbpx

Cu bicicleta prin Parcul Național Hoge Kempen, provincia Limburg, Belgia

ARHITECTURĂ: MAAT Ontwerpers, Bart Lens TEXT: Anca Rotar FOTO: Frank Resseler, Kurt Vandeweerdt

Parcul Național Hoge Kempen, din provincia belgiană Limburg, este o remarcabilă rezervație naturală cu 12.000 ha de păduri de pin și câmpii întinse. Inițiativa de a face parcul accesibil pentru bicicliști se datorează organizației Visit Limburg, care se ocupă cu promovarea turismului în zonă, cu sprijin din partea mai multor instituții guvernamentale locale, și propune un nou mod de a experimenta natura, cu intervenții minimale și menținând un respect deplin pentru flora și fauna din zonă. Pista nou amenajată are o lungime de 4 km și este dublată de un pod cu structură din lemn, ce oferă o perspectivă panoramică asupra peisajului.

Prin concept, integrare și arhitectură, podul pune accent pe experiența utilizatorilor și, în același timp, devine, în sine, un punct de atracție la granița dintre pădurea deasă și câmpia deschisă, fără a perturba cu nimic echilibrul ecosistemului. Panourile înalte care mărginesc structura oferă siguranță și induce un sentiment de anticipare pe măsură ce cicliștii se apropie de pod.

Ca proiect de infrastructură publică, podul pentru biciclete reprezintă un experiment de stratificare a peisajului și probează granițele dintre arhitectură, peisagistică, scenografie și inginerie civilă, negociind cu abilitate provocările sociale și culturale aferente. Împreună cu pista principală și natura în sine, el reprezintă o parte importantă a unei experiențe complete de ciclism, ce urmează filozofia designului orientat spre biciclete (Bicycle-oriented design).  

La nivel de structură, podul este susținut de un sistem de grinzi montate pe fundație de beton, concepute ca elemente standardizate care pot fi produse în serie. Construcția se bazează pe ritm, iar deschiderile mici mențin coordonarea cu peisajul înconjurător. Pista pentru biciclete, cu o lățime de 3,5 m, este realizată din elemente prefabricate din beton, material ales deoarece asigură aderența necesară în orice condiții și o bună rezistență la rulare și la derapaj. În plus, este un material durabil care necesită o întreținere minimală. În porțiunea de peste drumul principal, structura din lemn este dublată de grinzi de oțel camuflate.

PROIECT: Cycling through the Heathland in the Hoge Kempen National Park; AMPLASAMENT:  Parcul Național Hoge Kempen, provincia Limburg, Belgia; SUPRAFAȚĂ POD: aprox. 1.000 mp; VOLUM LEMN FOLOSIT: aprox. 230 m3 structura de rezistență + aprox. 60 m3 panouri; ARHITECTURĂ: MAAT Ontwerpers, Bart Lens; CLIENT: Visit Limburg; INGINERIE STRUCTURALĂ: Witteveen+Bos; CONSTRUCTOR: Wijma Kampen (subcontractor al Besix); FINALIZAT: 2020; INAUGURAT: 2021

 

Descoperiți noi perspective asupra relației dintre arhitectură și peisaj în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0