fbpx

Culoare pentru un oraş gri şi promisiunea unui viitor mai sustenabil. De vorbă cu glo™ România şi Sweet Damage Crew despre Eco Graffiti

Primele două picturi murale din cadrul iniţiativei Eco Graffiti, lansată de glo™ România, au fost finalizate şi pot fi admirate pe străzile Capitalei. Intitulate „E viaţă pe net” (Calea Șerban Vodă 278) şi „Tânăr cu experienţă” (Str. Mircea Vodă 26), ele intrigă şi provoacă trecătorul să reflecte asupra unui stil de viaţă „pe fugă” şi a prezenţei exacerbate în mediul virtual, şi să redescopere oraşul, lucrurile din jur şi conexiunea cu ceilalţi, în acelaşi timp atrăgând atenţia asupra nevoii de a integra practicile sustenabile în existenţa de zi cu zi.

Raluca Răchițeanu, senior manager al categoriei de produse care încălzesc tutunul, BAT Romania
Cum a luat naştere iniţiativa Eco Graffiti?
Credem că lucrurile aparent contradictorii pot genera noi perspective și, implicit, satisfacții. Eco Graffiti susține tineri artiști în crearea unor murale care reflectă un act de rebeliune, libertatea de a experimenta, dar și asumarea unui scop pentru binele general, al mediului și al comunității din care facem parte. Folosirea materialelor eco reprezintă implicarea asumată de compania noastră în dezvoltarea sustenabilă a comunității și în generarea unor experiențe artistice speciale. Obiectivul campaniei este crearea unui cadru cât mai viu și dinamic de expunere a artei în spațiul public al orașului și al comunității, prin transformarea zonelor gri și amorțite în experiențe artistice vii și colorate, apte să redea spațiul comunității și membrilor ei.

06_ONGxGLO_CANVAS2-5631

Cum a fost colaborarea cu artiştii?
Cu partenerii de la One Night Gallery & Sweet Damage Crew am început să colaborăm încă de la începuturile *glo™ în România. Parteneriatul nostru este construit pe valori similare, iar proiectele dezvoltate au propus de fiecare dată o perspectivă altruistă față de comunități, cu o anumită însemnătate pentru oameni, pentru că, până la urmă, despre asta este arta – despre a oferi celor din jur un zâmbet, un moment de bucurie. Ne bucurăm că în această echipă avem oameni cu expertize diferite, dar și cu o deschidere foarte mare spre nevoile și dorințele celuilalt, creând un mediu în care reușim întotdeauna să ajungem la cele mai bune rezultate împreună.

06_ONGxGLO_CANVAS2-5940

Proiectul combină creativitatea cu sustenabilitatea şi tehnicile artistice noi. Ne îndreptăm spre o abordare holistică a vieţii de zi cu zi?
Trăim într-un context în care nu mai putem trata lucrurile separat și este important să găsim cele mai bune variante pentru a le aduce împreună. Nu mai este doar despre a fi prezent, ci mai degrabă despre a dezvolta inițiative cu impact pozitiv pe termen lung pentru comunități. Rebels with a cause este un proiect prin care susținem comunitățile de artiști din România, oferind spații și contexte inedite în care aceștia să se exprime și să creeze diferite forme de artă, care să inspire noi atitudini și abordări atât la nivel individual, cât și al comunităților noastre.

binary comment

Sweet Damage Crew
Cum v-aţi alăturat iniţiativei Eco Graffiti?
La începutul lui 2021, am fost contactați de cei de la One Night Gallery, care ne-au propus o colaborare cu brandul *glo™ în cadrul unui proiect îndrăzneț ce avea să se întâmple pe întreg teritoriul țării. După mai multe planuri și discuţii, și după ce am analizat din punct de vedere logistic ceea ce se putea realiza cu adevărat, am ajuns la concluzia că ar trebui să restrângem proiectul la nivelul Capitalei, respectiv la un număr de 6 picturi murale pe care să le realizăm pe parcursul anului în curs. Aici au intrat în scenă și cei de la Asociația E.D.I.T, care s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă obținerea avizelor și a acordurilor din partea proprietarilor și asociațiilor de proprietari, primării etc.

binary comment

Ce comentarii aduc lucrările voastre cu privire la omul contemporan şi stilul său de viaţă?
Într-un oraș gri cum este Bucureștiul, o pată de culoare de dimensiunile picturilor murale pe care le realizăm în cadrul acestui proiect schimbă exponențial aspectul zonei și atrage atenția trecătorilor către anumite aspecte pe care, probabil, nu și le-au imaginat. Omul contemporan are o lipsă acută de timp, este mereu pe fugă, cu ochii în telefon, multitasking, iar cu acest stil de viață îi afectează și pe cei din jur. Ceea ce sperăm noi să reușim prin intermediul acestor lucrări este să punem pauză, chiar și pentru câteva secunde, agiației umane. Să transformăm trecătorul în privitor. Să ia o pauză din ceea ce face și să admire lucrarea, indiferent că îi place sau nu. Să încerce să o înțeleagă, să-i descifreze mesajul.

Poate arta să deschidă calea către un stil de viaţă mai sustenabil?
Arta este subiectivă, dacă poate sau nu să deschidă drumuri noi către sustenabilitate rămâne de văzut. Depinde mult de cel ce o urmărește și cât interes îi acordă în această direcție. Prin artă poți transmite emoții extrem de puternice, poți stârni controverse și evident că poți trimite și mesaje. Dacă sutenabilitatea este mesajul care trebuie transmis mai departe, cu siguranță vor exista artiști care o vor face, iar dacă există un public pentru arta lor, o parte din acel public poate va avea o revelație și, odată cu ea, și o nouă abordare asupra vieții, una mai sustenabilă.

*(18+) glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină. 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0