Cum arată birourile moderne, orientate către angajați? Am aflat de la Mark Catchlove, într-un eveniment la Workspace Studio dedicat arhitecților și designerilor
Pe 24 octombrie, directorul Global Insight Group al MillerKnoll, Mark Catchlove, s-a întâlnit cu peste 50 de invitați la showroomul Workspace Studio din Sky Tower Bucharest. Publicul a fost format din arhitecți, designeri de interior și jurnaliști, care au descoperit tendințele-cheie și rezultatele unor cercetări recente care conturează noul rol al biroului și viitorul muncii.
Mark a vorbit despre modul în care biroul s-a schimbat nu doar în ceea ce privește designul, ci și în ceea ce privește rolul și modul în care conduce și sprijină inovația și echipele eficiente de mâine.
Noul rol al birourilor: facilitator pentru conexiuni și oglindă a culturii organizațiilor
Atunci când li s-a cerut să motiveze de ce ar alege să vină la birou, 74% dintre participanții la studiul Future Forum 2023, realizat de MillerKnoll și un grup de companii din industrii diverse global, care a cuprins 10.000 de angajații din birouri, au evidențiat camaraderia, comunitatea și conexiunea ca principalele motive.
Acest lucru ne arată că locul de muncă modern trebuie să fie gata să faciliteze conexiuni interpersonale bogate între colegi, fie că acestea se realizează în întâlniri fizice sau în mediul virtual. Pe de altă parte, 15% dintre angajați merg la birou pentru a se concentra mai bine pe ce au de făcut, iar 11% pentru vizibilitate în fața managementului și oportunități de carieră.
Flexibilitatea muncii, dar și a amenajării
Același studiu Future Forum 2023, citat de Mark Catchlove in cadrul prezentării sale, indică faptul că flexibilitatea, definită în principal prin unde și când lucrează, este nu doar dorită de angajatii, ci un aspect cu impact imediat în retenție.
În timp ce 65% dintre angajați vor un model hibrid birou-alte spații, 20% preferă un program full time la birou, iar 15% un program full time remote. În același timp, 75% dintre respondenții care își doresc mai multă flexibilitate în orar sunt înclinați să își caute un loc de muncă nou în următorul an.
Nevoia de flexibilitate se reflectă și în filozofia actuală de design. Amenajarea biroului trebuie să permită personalizarea spațiului de lucru în funcție de nevoile din fiecare moment, fie că vorbim de adaptări la nivel individual sau de modificări ale spațiilor de echipă la nivel orar sau chiar zilnic.
De asemenea, mixul de spații și experiențe au un rol fundamental în a face biroul un loc mai atractiv, care să susțină nevoia de wellbeing adresată de angajați.
Birourile amenajate recent de Workspace Studio în România se disting prin același mix de soluții care contribuie la wellbeing și susțin nevoile actuale ale angajaților. Zonele de colaborare și relaxare generoase, cu cromatică și stil variate, ajung să ocupe aproape 70% din spațiul birourilor. Restul spațiului este alocat formatelor pentru muncă individuală, care se disting prin mobilier și instrumentele ergonomice adecvate.