fbpx

Cum să te pierzi în cultura alternativă asiatică prin București

Sailor Moon, Dragon Ball Z, Pokemon? Sau poate Sandy Bell, Gundam, Heidi? Din ‘80 și până azi, o cultură vizuală puternică, mereu surpinzătoare și-a făcut simțită prezența printre picături, dincolo de filmele americane sau serialele populare ale vremii, până când a ajuns să fie o alternativă cool. Așa a numit-o prima dată Foreign Policy prin 2002: cool Japan. Între timp i s-a adăugat și-o cool Coreea cu ale sale k-pop (BTS pentru toată lumea), Hallyu sau k-drama.

De ce un fenomen alternativ apărut într-o cultură îndepărtată a ajuns să fie atât de îndrăgit în partea noastră de lume? Simplu. Mai multă atenție la compoziții narative și vizuale, personaje mai bine gândite, un alt fel de a vedea realitatea în care trăim.

Așa că, dacă sunteți fani sau doar curioși să înțelegeți o cultură (deși tehnic sunt mai multe) care crește ca-n poveștile pe care le spune, dați o tură prin magazinul de specialitate KJ Center, luați un ramen, descoperiți varietatea de ingrediente japoneze și coreene pentru tot felul de mâncăruri savuroase și ascultați niște k-pop pentru varietate. O să intrați, cu siguranță, într-o lume diferită, plină de culoare, care vă va pune pe lista de dorințe o călătorie în cele două țări, cel puțin.

Dacă, dimpotrivă, vreți să descoperiți universul manga (benzi desenate japoneze)/anime (animație japoneză) prin volumele, figurinele, insignele, posterele sale cu eroi, monștri, planete îndepărate, roboți, eroine sensibile, petale de sakura și câte și mai câte, atunci intrați în secțiunea dedicată din librăriile Cărturești sau cercetați bine rafturile din Ex Libris. O să înțelegeți potențialul pe care mediul grafic (și, prin extensie, mediul animat) îl are pentru a spune povești grele, cu substanță, care sunt în special pentru un public young adult sau matur.

Manga shop în Tokyo, Japonia. © Bidouze St�phane | Dreamstime.com

Manga shop în Tokyo, Japonia.
© Bidouze St�phane | Dreamstime.com

Nu uitați să urmăriți și Centrul de Studii Româno-Japoneze (Univ. Româno-Americană) care organizează anual Zilele Culturii Japoneze în care sunt, adesea, inserate și zonele de popular culture despre care am povestit până acum, dar și Ambasada Japoniei care promovează, pe lângă cultura tradițională, acel cool de care menționam mai devreme prin evenimente dedicate karaoke, manga sau cinematografie japoneză.

Bonus, un festival proaspăt în oraș, dedicat animației japoneze, vine în septembrie-octombrie. Așadar, dacă vreți să vă familiarizați cu anime-urile cult sau, pur și simplu, să vă bucurați de ele pe un ecran corespunzător, stați cu ochii pe Izanagi – Japanese Film Festival și nu o să vă pară rău. După evenimentul-proiecție specială organizat în mai (Grave of the fireflies, dir. Takahata) și dezbaterea care s-a încins acolo despre onoare, familie și memoria războiului, cu siguranță ne pregătesc lucruri deștepte.

Acestea sunt câteva dintre locurile „centrale” în care pasiunea pentru vizualul asiatic și cultura urbană se întâlnesc dincolo de online, unde comunitățile sunt multe, variate și pline de vervă. Însă, din când în când, orașul merită explorat cu lentilele anime la îndemână, apar mereu lucruri noi de experimentat.

***

Alice Teodorescu este cercetător în studii culturale, concentrat pe popular culture japoneză și youth cultures. O poți întâlni la Şcoala de Vară: Animaţia Japoneză pe care Fundația Calea Victoriei o organizează în perioada 19-22 august, de la 19.00.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0