fbpx

Cum vom trăi împreună? La Biennale di Architettura 2020

Hashim Sarkis a intitulat cea de-a 17-a Expoziție Internațională de Arhitectură din cadrul Biennale 2020 de le Veneția Cum vom trăi împreună? și a explicat decizia sa după cum urmează:

„Avem nevoie de un nou contract spațial. În contextul lărgirii diviziunilor politice și al inegalităților economice crescânde, cerem arhitecților să-și imagineze spații în care să putem trăi împreună: împreună ca ființe umane care, în ciuda individualității noastre amplificate, doresc să se conecteze una cu alta și cu alte specii din domeniul digital și din spațiu real; împreună ca așezări noi care caută spații mai diverse și mai demne de locuit; împreună cu comunitățile emergente care solicită echitate, incluziune și identitate spațială; împreună cu frontierele politice imaginând noi regiuni de asociere; și împreună ca o planetă care se confruntă cu crize care necesită o acțiune globală pentru a continua să trăim.

Arhitecții invitați să participe la Biennale Architettura 2020 sunt încurajați să angajeze alte profesii și competențe – artiști, constructori și meșteșugari, dar și politicieni, jurnaliști, oameni de știință socială și cetățeni de zi cu zi. De fapt, Biennale Architettura 2020 afirmă rolul neglijat al arhitectului atât în calitate de servant cordial cât și de custode al contractului spațial.

Biennale Architettura 2020 susține, de asemenea, că în specificitatea sa materială, spațială și culturală, arhitectura inspiră și instrumentalizează modul în care trăim împreună. În acest sens, solicităm participanților să evidențieze acele aspecte ale temei principale care sunt unic arhitecturale.

Curatorii participărilor naționale sunt invitați să abordeze una sau mai multe sub-teme ale expoziției. Necesitatea unei locuințe sociale și a unui echipament mai incluziv sau a țesuturilor conjuncturale urbane și teritoriale rămâne la fel de presantă în economiile emergente ca și în cele avansate.

Anul 2020 a fost numit o piatră de hotar pe calea spre un viitor mai bun.
Multe națiuni și orașe au conceput o „viziune 2020”. Anul acesta aproape începe. Privim spre imaginația arhitecturală colectivă pentru a întâmpina această ocazie importantă cu creativitate și curaj „.

Paolo Baratta, Președintele La Biennale di Venezia, a afirmat:

„Biennale Architettura 2018 ne-a adus atenția asupra spațiului liber (în orig. free space), un element esențial al vieții noastre, care a fost omis în atâtea dezvoltări recente.
Cu Hashim Sarkis vom încerca să ne extindem orizontul la toate problemele ridicate de existența noastră împreună. A trăi împreună înseamnă conștientizarea în primul rând a crizelor potențiale și a problemelor vechi și noi care nu primesc soluții adecvate și nici o atenție adecvată în dezvoltarea spontană a economiilor și societăților noastre și care necesită o atenție sporită și o capacitate de planificare extinsă și curajoasă.

Schimbările în curs și cele așteptate trebuie să fie luate în considerare în mod serios, la fel ca și necesitățile care rezultă din acestea și răspunsurile inadecvate până acum. Transformările contemporane solicită, de asemenea, noi energii pentru a le înfrunta, conștientizarea conflictelor și a obstacolelor, dar și o iluminare provenind din proiectele în curs, care oferă sugestii și propuneri și, prin urmare, pot fi recunoscute ca exemple pozitive.

Un dualism semnificativ apare în lume.
Diferența dintre condițiile de locuit prezente și condițiile pe care le susținem este amplă din punct de vedere calitativ în diferitele părți ale pământului.
Într-o zonă vastă a planetei, problema spațiului locativ este încă de luat în considerare în componentele sale tradiționale și elementare (spații de refugiu, de locuit, de garantare a condițiilor de locuit adecvate, de spații publice).
Alte părți ale lumii parcurg noi etape de dezvoltare în care condițiile pentru producție, organizarea și schimburile de muncă, organizarea societății, comunitățile și gospodăriile se schimbă sau s-au schimbat deja, trecând spre realități diferite, uneori dramatic diferite, de la cele pentru care au fost concepute și realizate evoluțiile recente, teritoriale, urbane și de construcție.

Ne așteptăm de la cercetarea lui Hashim Sarkis și de la ceea ce va propune fiecare țară participantă, o serie de exemple care, pe lângă faptul că ne informează cu privire la diferitele realități, tendințe și conflicte actuale, ne permit să ne imaginăm o lume ce conlucrează pentru a face față acestor probleme și, în special, o lume arhitecturală dedicată gândirii, imaginării și realizării de soluții noi.

Fiind conștient de faptul că în diferite părți ale lumii dezvoltăm această nouă conștiință și că lucrăm pentru aceste noi proiecte este în sine o parte a unei „vieți împreună”, pentru care La Biennale se oferă ca loc ideal „.

hashim-sarkis-paolo-baratta_photo-by-jacopo-salvi-courtesy-la-biennale-di-venezia

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0