Curentul biofilic în designul interior. Iluzia separării
Din cuburile noastre digitalizate și deseori prea albe, trăim iluzia separării și chiar a superiorității față de natură. Conexiunea cu natura, construită în îndelungatul istoric de dezvoltare al speciei noastre, nu poate fi pierdută. Avem nevoie de natură ca de respirație, legătura cu ea fiind calea către o sănătate fizică și mentală mai bune.
Când vine vorba de interior, biofilia, la fel ca orice altă mișcare de design iconică precum designul scandinav, brutalismul sau Bauhaus, este o mișcare ce vrea să redeseneze amprenta legăturii noastre cu naturalul. Designul biofilic caută să aducă elemente din natură în designul interior. De la materiale naturale (lemn, piatră, in, lână) până la pattern-uri din natură, forme similare, modalități de a folosi lumina naturală sau plante. Aceste elemente integrate în designul interior sunt metode testate și dovedite în reducerea stresului cotidian, reglarea pulsului, a stării mentale generale și a ritmului circadian.
Din dorința de a înțelege percepțiille și alegerile românilor în materie de design interior, noi, Genuin în parteneriat cu Igloo, IZI data și Cristiana Belodan – Brand Strategy Consultant, am demarat în luna martie un studiu de consumator pentru comunitățile noastre. Unul dintre motivele cercetării este că suntem convinși că locuința este unul dintre elementele centrale în orice societate, iar pentru români cu atât mai mult „căminul” joacă un rol important în definirea identității. Alegerile pe care le facem pentru casele noastre vorbesc despre cum suntem noi ca oameni, ce valori avem și ce stil de viață construim. Aceste tipuri de alegeri și alte ipoteze de lucru au fost explorate in studiu și transpuse, la nivel de concluzii, în infograficele alăturate.