Dacă e mai, e … mai european. Festivalul Filmului European.
Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9 – 15 mai la Bucureşti şi 16 – 18 mai la Târgu-Mureş. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Ediţia din acest an le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie, de lungmetraj şi scurtmetraj) din 25 de ţări. „Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European care, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, îşi serbează majoratul. Selecţia excelentă de filme europene este completată de evenimente conexe care ne dorim să atragă şi public nou. Festivalul începe de Ziua Europei. Împărtăşim valorile europene şi participăm la dialogul intercultural european. Cinematografia română este perfect conectată la fenomenul european, iar cineaştii noştri sunt adevăraţi campioni.
Este datoria noastră să acordăm sprijinul şi atenţia necesară regizorilor, actorilor, cineaştilor români în general, în acord cu performanţele lor“, declară Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român. Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvire Popesco, iar cele din Târgu-Mureş la cinematograful Arta. „Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiţia ediţiilor locale prin includerea oraşului Târgu-Mureş pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii din Transilvania se vor bucura împreună cu noi de selecţia de filme a acestei ediţii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor noştri locali“, adaugă vicepreşedintele ICR.
Este deja o tradiţie ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizeze clipul de promovare a festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediţiei de anul acesta este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajul Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv şi Din dragoste cu cele mai bune intenţii.
Celebrăm preşedinţia elenă a Uniunii Europene cu un concert şi o gală de deschidere în culorile şi spiritul Greciei.
Festivalul este precedat de concertul muzicianului grec Yorgos Nousis, ale cărui compoziţii combină elemente clasice şi de jazz cu teme şi sound-uri populare balcanice. Concertul va avea loc în seara zilei de 8 mai în grădina Institutului Cultural Român şi este organizat împreună cu Fundaţia Culturală Greacă.
La Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul Miss Violenţa (Grecia, 2013) în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou. Filmul – povestea unei duble prăbuşiri – a fost selectat în numeroase festivaluri şi recompensat cu premii la Veneţia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.
În program se regăsesc numeroase producţii care au ţinut capul de afiş la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.
Selecţia festivalului include, de asemenea, două documentare româneşti: Bucureşti, unde eşti?, regia Vlad Petri (inclus în competiţia Festivalului de Film de la Rotterdam şi de la TIFF), respectiv Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop), coproducţia La limita de jos a cerului (România – Moldova), regia Igor Cobileanski, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum şi o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la U.N.A.T.C.. Mai multe informaţii despre programul FFE se găsesc pe www.ffe.ro şi pe www.facebook.com/ffeRomania.