fbpx

David Chipperfield a primit Piranesi Prix de Rome pentru întreaga carieră

Articol de: Loredana Brumă

În cadrul conferinţei internaţionale ”Designing Archaeology”, organizate vineri, 22 martie, la Roma, în Casa dell’Architettura, arhitectul David Chipperfield a primit premiul Piranesi pentru întreaga carieră.

Ajuns la a zecea ediţie, evenimentul organizat de Accademia Adrianea şi Ordinul Arhitecţilor din Roma recunoaşte cultura clasică în arhitectură. Continuând tradiţia Grand Prix de Rome, Premiul Piranesi are rolul de a întări conexiunile între arhitectură şi arheologie şi de a încuraja dezvoltarea unei componente umanistice în studiul arhitectural. Concursul internaţional oferă anual burse de studiu tinerilor arhitecţi şi studenţilor arhitecţi din anii terminali, având menirea de a încuraja abordarea unor soluţii integrate privind patrimoniul arheologic şi specializarea profesioniştilor în muzeografia specifică acestei moşteniri arhitecturale. La baza acestei metodologii, pe fondul creşterii accesibilităţii, se află întărirea relaţiei dintre siturile vechi şi limbajul arhitectural contemporan la diferite scări, urbană, arhitecturală şi de interior.

David Chipperfield a primit Piranesi Prix de Rome pentru întreaga carieră

Începând cu 2010, Piranesi Prix de Rome se adresează şi profesioniştilor, printr-un concurs internaţional ce are în centrul atenţiei proiectele finalizate. Premiul are rolul de a promova cele mai reuşite exemple de intervenţii contemporane asupra patrimoniului arheologic. După Rafael Moneo Valles (Madrid) şi Joao Luis Carriho da Graca (Lisabona), premiaţi în 2010, Guido Canali (Parma) şi Nieto Sobejano Arquitectos (Madrid), premiaţi în 2011, David Chipperfield continuă seria arhitecţilor cu cele mai importante realizări în acest domeniu.

David Chipperfield a primit Piranesi Prix de Rome pentru întreaga carieră

La ceremonia de decernare a premiului a fost prezentată întreaga activitate a arhitectului, dar accentul a fost pus pe proiectul său de restaurare pentru Muzeul Neues din Berlin, despre care am scris pe larg în numărul 108-109 (decembrie 2010 – ianuarie 2011) al revistei Igloo şi online pe blog aici: http://blog.igloo.ro/david-chipperfield-castigator-al-riba-gold-medal-2011/ Festivitatea a fost marcată de Lectio Magistralis susţinută de David Chipperfield, anterior decernării premiului.

David Chipperfield a primit Piranesi Prix de Rome pentru întreaga carieră

În deschidere, printre alte personalităţi marcante, au luat cuvântului şi reprezentanţi ai juriului: Lucio Altarelli, prof. al Universităţii de Arhitectură Sapienza, Pier Federico Caliari, curator al Piranesi Prix de Rome, Romolo Martemucci, preşedinte al Academiei Adrianea, Amedeo Schiattarella, fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din Roma, Angelo Torricelli, decan al Şcolii de Arhitectură Civilă şi Politehnică din Milano.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0