fbpx

De ce au început protestele pentru salvarea Roşiei Montana

Probabil mulţi dintre noi avem întrebări despre subiectul Roşia Montana. Câţi am fost pe acolo sau am urmărit discuţiile despre acest subiect? Fundaţia Pro Patrimonio, care susţine includerea zonei Roşia Montana în patrimoniul Unesco, şi a propus în acest an organizaţiei Europa Nostra includerea în programul „7 most endangered” vă prezintă pe scurt câteva date despre acest subiect, pentru a avea o imagine mai amplă asupra lucrurilor, decât o oferă presa românească.

Despre ce e vorba
O companie privată (Roşia Montana Gold Corporation, prescurtat RMGC) a concesionat dreptul de exploatare de la statul român şi propune un proiect de exploatare în carieră deschisă. Proiectul a fost propus în urmă cu 15 ani şi nu a reuşit să obţină până în prezent acordurile şi avizele legale necesare pentru începerea activităţii. De ce? Deoarece proiectul nu respectă legislaţia românească, pentru că reprezintă un mare pericol pentru mediu şi pentru că mare parte din exploatare ar urma să aibă loc pe terenuri proprietate privată. Istoricul acestui proiect şi a avizelor anulate în justiţie

De ce nu s-a auzit mai nimic despre Roşia Montana în aceşti ani
Tăcerea presei a fost cumpărată de către compania privată, precum şi acceptarea proiectului de către politicieni.
Ce televiziuni fac reclama proiectului minier
Mai jos câteva comentarii şi observaţii despre relatările din presă
Presa străina relatează

Cine protestează
Sunt în majoritate tineri, informaşi, educaţi cu simţ civic care doresc un viitor durabil pentru ei şi generaţiile viitoare. Problema Roşia Montana e a tuturor pentru că o lege specială care dă dreptul unui particular să exproprieze arbitrar în numele statului poate să se repete oriunde şi nu doar atât.

Imagini de la protestele din zilele trecute

Ce a făcut societatea civilă în aceşti 15 ani
Alburnus Maior este asociaţia localnicilor şi proprietarilor din Roşia Montană înfiinţată în septembrie 2002 pentru desfăşurarea, de o manieră organizată, a demersurilor de stopare a proiectului minier propus de RMGC. În sprijinul acesteia s-au solidarizat numeroase organizaţii, instituţii, artişti, jurnalişti, precum şi membrii ai societăţii civile de toate vârstele şi din toate straturile sociale din România şi de peste hotare.

În afară de campanii de informare, monitorizare a autorităţilor, proteste şi acţiuni în justiţie se organizează anual festivaul Fân Fest pentru promovarea valorilor zonei.
Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

Roşia Montana a fost inclusă în programul „7 most endangered” al Europa Nostra. Dosarul care a fundamentat propunerea comună a organizaţiilor semnatare, asumat de Europa Nostra şi băncile partenere prin includerea în lista celor 7 monumente, cuprinde un plan de acţiune structurat pe 10 direcţii distincte cărora le corespund proiecte concrete.

De ce a început protestul pe 1 septembrie 2013
Pe 27 august 2013 guvernul a aprobat în sedinţa de guvern proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România.
Consultaţi proiectul de lege
Aici puteţi citi avizul Ministerului Justiţiei referitor la acest proiect de lege, în care se afirmă că proiectul „constituie tot atâtea restrângeri de drepturi ale cetăţenilor, restrângeri pentru a căror legiferare este esenţială o justificare compatibilă cu condiţiile prevăzute de legea fundamentală”
Cel puţin 20 de puncte din această lege în care se repetă fraza ”prin excepţie/derogare de la prevederea legală” fac acest proiect neconstituţional şi deosebit de periculos.
Harta protestelor începute pe 1 septembrie 2013
Vezi aici revendicările protestatarilor

Ce se poate face
Citeşte propunerea de lege şi cele mai importante probleme pe care le ridică pentru a vedea argumentele împotriva legii şi pentru a le putea explica mai departe.
Contactează parlamentarii din judeţul tău pentru a le cere să nu voteze legea distrugerii Roşiei Montane.
Cere-le parlamentarilor tăi să îşi facă publică poziţia şi să discute şi cu alţi colegi de partid despre votul împotriva legii distrugerii Roşiei Montane.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0