De ce Festivalul Dilema veche
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Dilema veche va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie, în spaţiul Cetăţii Alba Carolina din „Cealaltă capitală” – Alba Iulia. În trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii, festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spaţiu inedit, la care accesul este liber. De ce ar trebui să fiţi prezenţi la ediţia din acest an de la Alba Iulia aflaţi de la Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche.
Aş putea să spun că e singurul festival din România organizat de o revistă, căci „dă bine“ pentru PR. (În lume mai sînt cîteva – The New Yorker Festival în SUA, Festival Internazionale în Italia, la Ferrara, Tribunes de la Presse organizate de Courrier International în Franţa.) Aş putea să spun că l-am realizat cu destule dificultăţi, în vremuri de criză, cînd sponsorii se găsesc greu, căci asta stîrneşte oarecari emoţiuni. Aş putea să mai spun – ca să dau impresia de seriozitate – că aceasta este ediţia a doua şi că avem de gînd, de acum înainte, să-l facem anual, în ultimul weekend din august, şi să-l instituţionalizăm.
Toate acestea sînt adevărate, dar prefer să trec repede peste ele.
Mai degrabă aş încerca să argumentez de ce ar trebui să mergeţi la Alba Iulia între 30 august – 1 septembrie la Festivalul Dilema veche.
Mai întâi, pentru că suita de evenimente (găsiţi programul complet pe festival.dilemaveche.ro) are protagonişti de cea mai bună calitate. Sigur, pe oricare îi puteţi vedea şi auzi în diverse împrejurări, la concerte, spectacole sau alte manifestări publice. Dar niciodată nu îi veţi întîlni împreună, alcătuind o comunitate ad-hoc, împreună cu publicul şi cu oamenii din Alba Iulia. Apoi, pentru că locul nu e ales întîmplător: Cetatea Alba Carolina oferă un „decor“ şi un spirit vechi, potrivit întru totul unei asemenea experienţe culturale, pe care nu o puteţi trăi în altă parte. Nu e vorba de a „asista“ la nişte reprezentaţii artistice, ci de a participa şi de a construi, împreună cu oamenii din Alba Iulia şi cu ceilalţi, veniţi din alte părţi, o anume atmosferă. Tocmai pentru că „sînt vremuri grele“, tocmai pentru că sîntem agresaţi tot timpul de zgomote mediatice cu iz de catastrofă şi scandal, un sfîrşit de săptămînă cu prietenii la Alba Iulia înseamnă o întoarcere la normalitate şi firesc.
Festivalul Dilema veche de anul acesta are un concept nou şi mai bine articulat, datorat în cea mai mare parte Corinei Şuteu, care s-a implicat cu entuziasm în organizare. Şi este realizat, ca şi în 2011, ca şi în anii ce vor veni, împreună cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, cu care împărtăşim aceleaşi valori şi aceeaşi dorinţă de a construi un festival emblematic pentru acest oraş vechi şi simbolic. (Mircea Vasilescu)
Mai multe detalii găsiţi pe festival.dilemaveche.ro