fbpx

De Strajă la Palatul Regal Reconstituire istorico-militară. O sută de ani de la Marele Război

Muzeul Național de Artă al României (MNAR), vă invită sâmbătă, 23 septembrie, între orele 11.00-16.00, în Curtea de Onoare a muzeului, la evenimentul „De Strajă la Palatul Regal. Reconstituire istorico-militară – 100 de ani de la Marele Război”.

Organizat împreună cu Asociația „6 Dorobanți” în cadrul programului de activități ce însoțesc expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”, evenimentul pune în scenă mici frânturi din viața de zi cu zi a ostașilor din timpul Primului Război Mondial.

Îmbrăcaţi în uniforme româneşti, membrii asociației vor recrea în curtea fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei o tabără de front, intrând în ritmul diferitelor activități și ceremonii de-acum 100 de ani. Vizitatorii vor lua parte la prezentarea armamentului și a echipamentului de război, la demonstrații de mânuire a armelor și de instrucție de front și vor afla cum funcţionau armele, care era muniţia şi echipamentul armatelor române și/sau combatante.

Un „Oficiu Poştal de campanie”, prezent special cu acest prilej, va oferi celor dornici de „amintiri de pe front” posibilitatea de a expedia celor dragi cărți poștale ilustrate, scrise cu toc și cerneală și ștampilate cu pecetea Cenzurii Militare înaintea trimiterii. În „Studioul Fotografic” vizitatorii vor putea poza în faţa aparatului unui operator de front, asemenea celor din Serviciul Foto-Cinematografic al Armatei. Sau vor fi desenați de artistul de front invitat –precum cei atașați Marelui Cartier General, ale căror opere pot să fie văzute în expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”.

Dr. Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” va susține prezentări despre fotografia de război, artiștii de front și despre însemnătatea fenomenului internaţional de reînscenare istorică [reenactment].

Toate pe un fond sonor adecvat – de la muzica militară a epocii la piese populare din repertoriul universal: muzică de operetă, de cabaret, vodevil, valsuri și alte piese de dans ascultate mai ales în timpul Primului Război Mondial.

Programul activităților:

11:00 – Deschiderea oficială a taberei; Darea raportului, Revista trupelor;
11:30 -15:30 – Program divers: demonstrații, instrucție de front, prezentări; Oficiul Poștal de Campanie, atelier fotografic și desen de front.

15:30 – 16:00 – Ceremonia de închidere a bivuacului.

Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, Curtea de Onoare

Sâmbătă, 23 septembrie, orele 11-16

Participarea gratuită

 

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0