fbpx

desene nevăzute „Însemnări fugare pornite în 1952”

PROFESORUL NOSTRU, ARHITECTUL GHEORGHE SIMOTTA, AROMÂN DIN VLAHO-CLISURA

25 octombrie – 19 noiembrie 2017, Sala Tancred Bănățeanu, Muzeul Național al Țăranului Român

 

Uniunea Arhitecților din România și Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 18, la vernisajul expoziției Profesorul nostru, arhitectul Gheorghe Simotta, aromân din Vlaho-Clisura, care va avea loc la Sala Tancred Bănățeanu.

 

Expoziția Profesorul nostru, arhitectul Gheorghe Simotta, aromân din Vlaho-Clisura, este o evocare și un ultim omagiu adus de foștii săi studenți lui Gheorghe Simotta – arhitect cu o prodigioasă activitate între anii 1920-1940, desenator renumit, șeful Catedrei de Desen Ornamental la Facultatea de Arhitectură, în perioada 1943-1965.

Acest proiect expozițional este prilejuit de obținerea spre publicare a manuscrisului memoriilor sale intitulate Însemnări fugare pornite în 1952. Din memorii au fost extrase și incluse în catalogul expoziției fragmente de interes general, alături de imagini care reprezintă opera arhitecturală și grafică a lui Gheorghe Simotta. Acestea dezvăluie aspecte inedite ale vieții și activității profesorului profund legat de rădăcinile sale vlaho-clisurene, o sumedenie de aspecte mai puțin cunoscute ale personalității sale complexe.

Sunt prezentate cele mai importante lucrări de arhitectură, imagini din locurile natale ale Vlaho-Clisurei, anii de școală de la Bitolia, ipostaze cu prieteni, studenți și personalități contemporane lui; de asemenea, sunt expuse lucrări originale în tehnici grafice mixte din colecții particulare și din colecția Uniunii Arhitecților.

În câteva vitrine pot fi văzute fotografii din epocă, scrisori și lucrări ale foștilor studenți, azi octogenari, executate sub îndrumarea acestui profesor de neuitat.

 

Expoziția de la Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Tăranului Român poate fi vizitată până în data de 19 noiembrie 2017, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0