fbpx

Desert X AlUla: natura și arta sub semnul mirajului

TEXT: Manuela Zipişi FOTO: courtesy of Desert X AlUla

Pentru călători, stelele sunt ghizi. Pentru ceilalți, nu sunt nimic altceva decât niște luminițe. Deloc surprinzător, pentru Micul Prinț stelele sunt ghizi în deșert (și nu numai) și, deloc întâmplător, harta instalațiilor din acest an reunite sub umbrela celei de-a doua ediții Desert X AlUla m-a dus cu gândul către povestea lui.
Acestea au fost etalate în AlUla un tărâm bogat în semnificații istorice, parte a deșertului Arabiei Saudite. Aria de 22 561 km² presupune o vale în care se insinuează siluete montane de gresie și vestigii culturale vechii de mii de ani. Sub viziunea curatorială a trio-ului: Reem Fadda, Raneem Farsi și Neville Wakefield, în peisajul stâncos fascinant de la AlUla au apărut oaze ale imaginației creatoare: de la obiecte geometric-abstracte care captează și reflectă nuanțele reliefului sau aproape se confundă cu acesta (sculpturile semnate de Shadia Alem sau Shaikha Al Mazrou) până la stranii și diafane alchimii corale (Shezad Dawood) și obiecte care se camuflează cameleonic (Zeinab Alhashemi).
 
Varietatea materialelor (sticlă, coral, tapițerie, piele de cămilă etc.) exprimă aceleași idei ale visului, mitului, mirajului, jucându-se artistic cu această stare de grație aflată între reverie și realitate proprie deșertului. Mai mult decât atât, colaborarea dintre Desert X (eveniment de celebrare a artei contemporane care are loc în Coachella Valley, California începând cu 2017) și Royal Commission for AlUla (RCU) și-a propus să aprofundeze un gen de dialog cultural care alătură arta și peisajul natural. Instalațiile au putut fi admirate până la final de martie.
7-Shadia Alem Desert X AlUla 2022, photo by Lance Gerber
Shadia Alem “I Have Seen Thousands of Stars and One Fell in AlUla” I Desert X AlUla 2022. Foto: Lance Gerber
8-Zeinab Alhashemi Desert X AlUla 2022, photo by Lance Gerber
Zeinab Alhashemi Desert X AlUla 2022. Foto: Lance Gerber

Articol publicat în Agenda din igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0