fbpx

Desertul ca experiență senzorială la Ohlala Pâtisserie

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Ohlala pâtisserie, Manuela Zipiși

În universul gastronomic al deserturilor fine, Franța rămâne campioană, iar vestea bună este că de un an și un pic drumul nu mai trebuie să fie atât de lung pentru delectarea papilelor gustative cu un choux sau cu o tarte citron, pentru că în Piața Amzei și-a găsit loc Ohlala pâtisserie, o cofetărie-brutărie-cafenea unde pasiunea actului în sine și dragostea pentru desert sunt cele mai importante ingrediente.

Din Paris până în Amzei s-au așezat literalmente toate aceste savori franțuzești, pentru că istoria începe chiar la Paris, unde s-a conturat visul Alinei Petrea și al partenerului său Sébastien de a deschide o cofetărie. Pentru Alina, întoarcerea la București după 30 de ani petrecuți în Franța a fost cu atât mai specială cu cât a suprapus dorinței ei de a hrăni oameni cu prăjituri, după ce o făcuse ani la rândul prin cuvinte, fiind jurnalist de televiziune, o necesară reconectare cu rădăcinile, o nevoie de regăsire și redefinire într-o țară din care plecase la 7 ani. Peste tot și toate s-a suprapus influența călăuzitoare a bunicii sale, Maria, pe care Alina și-o amintește în ipostaza prăjiturilor copilăriei (Albă ca zăpada, cozonac) și, mai ales, în cea prin care mâncarea pregătită devenea, în primul rând, un act de iubire. Și exact asta și-a propus Alina, după studii gastronomice la Paris și un stagiu la prestigioasa École Ritz Escoffier, să ofere puțină magie și multă iubire în prăjiturile pe care le creează.

Pentru că a prepara un desert (și orice alt tip de mâncare) este un pact de încredere pe care creatorul îl încheie implicit cu cel care va gusta. După doi ani de pregătiri, care au implicat partea administrativă, găsirea și amenajarea locului și frumoase colaborări cum este cea cu Nicoleta Grigore (Studio Gitane) care a realizat toată ceramica din spațiu – de la farfuriile și ceștile în care apar cafeaua sau ceaiul până la obiectele decorative din spațiu –, Ohlala și-a deschis apetisanta vitrină către lume în septembrie 2021. O vreme, Alina care prepară toate prăjiturile, și Sébastien au fost omniprezenți, ocupându-se și de servire, iar între timp au apărut și ajutoare, inclusiv pe partea de viennoiserie (pentru că de la Ohlala se poate pleca și cu un croissant sau cu o baguette tradition), brutarul francez Mike Delas alăturându-se echipei în toamna anului trecut.

A mânca o prăjitură, însoțită sau nu de o cafea sau chiar de un pahar de gin, este un moment care se cere savurat, iar în vitrina Ohlala, în afară de câteva constante, meniul este sezonier, pentru că Alina își dorește o permanentă căutare și experimentare. Fina și complexa Paris-Brest stă alături de clasice choux-uri (caramel, chocolat), de pavlova framboise ori de tarte citron meringuée. Nu lipsesc nici eclerurile și nici tarte Banoffee, în care se combină textura inconfundabilă a caramelului sărat cu o cremă de banană și ciocolată – aceasta fiind, simte  Alina, prăjitura emblematică de până acum de la Ohlala. Ingredientele provin aproape în totalitate din Franța, iar Alina crede în gustul echilibrat și nu extrem de dulce al unei prăjituri și, mai ales, în cele mai importante ingrediente – pasiunea și magia care fac din întâlnirea cu un desert o adevărată experiență. Una care se poate trăi chiar la Ohlala (numele a fost ales pentru că este atât de recognoscibil franțuzesc și pentru sonoritatea sa versatilă). Și, mai ales, una care ne poate conecta pentru câteva momente cu amintiri vechi și inspirații multiple.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0