fbpx

Design românesc în pandemie: Remedii anti-fragile

Sub marea umbrelă a schimbării care ne privește pe toți, inițiativele designului românesc din pandemie se dovedesc practic-realiste și necesare. Și foarte variate. De la o doză sănătoasă de umor transformată într-o serie grafică de supraviețuire în starea de urgență, la soluții concrete pentru noua realitate a lucrului de acasă și până la esențiale echipamente medicale destinate doctorilor din linia întâi și pacienților. Alături de alte proiecte care au fost gândite/realizate în acest an, cele trei inițiative selectate au fost prezente în această toamnă la Romanian Design Week în cadrul expoziției „Antifragile”, de la Combinatul Fondului Plastic.

Miloš Jovanović: „De la mine pân’ la tine sunt 2 metri și e bine”

La scurt timp după primele săptămâni ale stării de urgență din martie 2020, o serie de afișe lipite pe geamurile multora dintre magazinele sau cafenelele Bucureștiului brusc amorțit și confuz îndemnau prin mesaje și grafică ludică la un responsabil stat acasă. După cum ne-a povestit creatorul seriei de postere, Miloš Jovanović, ideea proiectului și materializarea lui au fost pe cât de spontane, pe atât de tonice pentru toată lumea: împreună cu Dana și Mara, pe care nu le cunoștea prea bine, a pus la cale în câteva ore o serie de 13 postere legate de noua realitate, responsabilitate publică și Covid. Cu puțin ajutor de la „Nina, Alexandru, Google & TheNounProject”, posterele au ajuns la Fabrik (unde au fost printate gratuit) și de a doua zi orașul a fost „bombardat” cu vreo 200 de afișe alb/roz printate pe hârtie de 180 de grame, Miloš alegând fontul Sandwich Marker Pro by Pictomato. Campania a devenit virală în Social Media, iar restul e… istorie. Dincolo de atât de necesarul filon umoristic într-un moment de criză, campania este un încântător exemplu de solidarizare a comunității creative.

(Foto: courtesy of Miloš Jovanović)

WorkWork from Home cu birouri de la WorkWork

Lucratul de acasă este astăzi noua realitate. Care a venit la pachet cu diverse provocări legate, printre altele, de separarea atât de necesară dintre sfera vieții personale și a celei profesionale, diferențiere pe cât de mentală, pe atât de fizică. Până la mobilier pentru „biroul” de acasă nu a mai fost decât un pas, o reacție firească pe care echipa WorkWork a încadrat-o sub rama de „WorkWork from Home”. Parte a unei comunități românești vii și pline de elan creativ a ultimilor ani, WorkWork este departamentul de servicii al Nod makerspace, oferind soluții proprii sau custom-made în zona de proiectare, prototipare și producție. Dincolo de colaborările lor permanente cu arhitecți și designeri români pe partea de producție custom made, reacția firească la intrarea în pandemie a fost apariția unei serii de birouri pentru acasă, care au ținut cont inclusiv de spațiul nu de puține ori limitat pe care îl putem aloca unui „home office corner”. Au rezultat siluete atractive, cu blat simplu sau dublu, cu o multitudine de accesorii care se pot combina. Plus senzația că ne putem adapta bine, inclusiv prin design, unei noi lumi.

(Foto: courtesy of WorkWork)

Plan B, o inițiativă civică în lupta zilnică cu pandemia

Una dintre provocările pozitive ale crizei pandemice a fost impulsul de a crea soluții viabile pentru momentul traversat. Iar Plan B (PlanBproject.ro) este rezultatul unei asemenea dorințe coagulate din martie 2020 încoace la inițiativa inginerului medtech Siviu Dovăncescu. De atunci, peste 50 de voluntari din toate domeniile, din țară și din afara acesteia, și-au unit forțele în conturarea Planului B: ingineri cu expertiză în prototipare și materiale, arhitecți, producători 3D, medici, comunicatori etc. Până în vara lui 2020, Plan B a produs și oferit gratuit cadrelor medicale peste 2 000 de „echipamente alternative de protecție, realizate open source”. Care sunt produsele proiectate și prototipate până în prezent de către Plan B? Două măști, una de prevenție pentru medici și cealaltă de oxigen pentru pacienți, Fanny Filter, un dispozitiv care se combină cu masca de protecție adresată medicilor pentru o respirație comodă și FreshAir, un echipament menit să asigure protecția personalului medical, generând un flux de aer curat. Dincolo de crearea echipamentelor, Plan B a început din luna septembrie o colaborare cu Facultatea de Psihologie – Universitatea Transilvania Brașov, care vizează „un studiu național cu privire la impactul emoțional creat de pandemia COVID-19 asupra cadrelor medicale”. O inițiativă pe cât de necesară pe atât de eficientă, efortul celor de la Plan B și a altor asemenea demersuri civice plasând țara noastră „pe locul 5 în ierarhia producției globale de echipamente open source destinate pandemiei”.

(Foto: Irina Anton, Teo Pavel)

Proiecte prezentate în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0