fbpx

Despre animale politice și alți demoni la One World Romania 10

În martie 2017 Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge la ediția cu numărul 10. 2017 a început cu lumea în stradă – atât în România, cât și în afara granițelor – cu frigul în oase și cu frica pe umăr. One World Romania vorbește prin documentarele selectate despre fricile oamenilor – ale celor care se baricadează în casă sau ale celor care se răzvrătesc, până la urmă ale noastre ale tuturor.
Pentru cei determinați să petreacă o săptămână la cinema între 13 și 19 martie, am pus deja în vânzare primele abonamente pentru a zecea ediție a Festivalului One World Romania. Primele 30 de abonamente comandate pe site-ul Eventbook au un preț special – 70 de lei – și oferă acces la toate evenimentele din cadrul #OWR10.
Am numit prima secțiune a festivalului de anul acesta „Animale politice” și am reunit aici filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul „Difficult Choice” ne duce în mijlocul campaniei prezidențiale din Slovacia din 2014, iar „Weiner” ne arată cum poate trece o campanie pentru poziția de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente. În „American Anarchist” îl cunoaștem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viața un manifest anarhist publicat la 19 ani și vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul „A German Life” ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa și dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranță pe spectatori să își pună întrebări esențiale despre moralitate și umanitate. Întreaga secțiune reunește 8 filme – portrete de câștigători și perdanți.
fd7d5881-cde1-44da-b358-bdf564011f34
Imagine din documentarul „A German Life”

A doua secțiune a Festivalului One World Romania la cea de-a 10-a ediție îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Documentarele din secțiunea „Împotriva curentului” arată indivizi sau comunități restrânse, organizații mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează granițe și ridică ziduri. Aici am strâns portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China Ye Haiyan, protagonista documentarului „Hooligan Sparrow” sau ale unor DJ iranieni în filmul „Raving Iran”.

abd27584-386a-4eef-8ea3-cb309df85be8
Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

„Ministerul groazei” este numele altei secțiuni de la One World Romania 10, o secțiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstrații făcute cu răbdare și lecții de luciditate civică. „Everything Is Under Control” este un documentar comic, ușor melancolic despre supraveghere și modalitățile prin care este urmărit întregul mapamond. „Shadow World” dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm și felul în care comerțul cu arme la nivel înalt alimentează acest război. Documentarul „All Governments Lie” încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigație din Statele Unite ale Americii și reunește personalități ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald și mulți alții.

e29fbe68-ed68-48c0-b9a8-f09717a1f044
Imagine din documentarul „Everything’s Under Control”

Încă 5 alte secțiuni completează selecția celei de-a zecea ediții a Festivalului One World Romania, dar asupra lor și a temerilor pe care le ilustrează mai păstrăm încă puțin secretul. Nu uitați că între 13 și 19 martie, la Cinema Eforie, Union, Elvire Popesco și Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului, ne înfruntăm împreună fricile!

Organizator: Asociația One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Comisia Europeană- Reprezentanța în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Organizația Internațională pentru Migrație
Sponsori: Grupul CEZ în România, Fundația Sensiblu, HBO România, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Firma de Avocatură Boanță, Gîdei și Asociații, Hieroglifs Translation România
Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Regală a Danemarcei, Ambasada Elveției în România, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut București, Institutul Polonez București, Ambasada Suediei la București, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Institutul Balassi- Institutul Maghiar din București, Ambasada Republicii Armenia în România

Tag-uri:
Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0