fbpx

Despre fotografie şi oraş într-o carte de Vlad Eftenie

Lucrarea “Fotografia, instrument metodic de cunoaştere şi investigare în planul imaginii urbane, mijloc de operare în procesul de concepţie-proiectare” (lansată în cadrul expoziţiei de fotografie “Citybilitate” la UAUIM) este prima de această factură în peisajul academic şi editorial autohton.

Despre fotografie şi oraş într-o carte de Vlad Eftenie

Cu o abordare metodică a studiului în planul imaginii oraşului, cartea (ce pleacă de la teza de doctorat a autorului) se prezintă ca un instrument de lucru pentru arhitecţi şi nu numai, analizând totodată mijloacele de utilizare a imaginii în procesul de concepţie arhitectural-urbanistică. Sunt aprofundate metode de observare şi înţelegere a cadrului urban cu vocaţie publică, a modului său de funcţionare. Mai mult, este dezvoltată o adevărată pledoarie pentru apropierea de oamenii (locuitorii) care conferă noi sensuri, prin percepţie, la nivelul comportamentului reflectat în utilizarea directă a spaţiului urban. Întrucât produsul activităţii arhitecţilor şi urbaniştilor intră de la un moment dat într-o dimensiune care depăşeşte sfera proiecţiilor proprii, oamenii fiind aceia care creează noi sensuri şi “reinventează” în fiecare moment oraşul, este necesară cunoaşterea aprofundată a acestora şi a acţiunilor prin care se alterează continuu spaţiul acţiunilor cotidiene. Cunoaşterea obiectivă poate fi extinsă, prin complementaritate, cu o înţelegere sensibilă a cadrului urban, în plan subiectiv, ştiut fiind faptul că fiecare persoană are o percepţie proprie a realităţii.

Abordarea structurată a investigării evidenţiază resorturile observării metodice prin implicarea unui demers fotografic, capabil să ofere observatorului (fotografului) accesul concomitent la studiul Spaţiului, a Societăţii – cu posibilitatea de a focaliza până la nivelul Individului, a Utilizării şi Interacţiunii – specifice relaţiei sistemice a celor două dimensiuni majore şi a Timpului, factor cheie al evoluţiei societăţii şi puţin accesibil cu atâta dărnicie altor domenii, precum cel al Fotografiei. Se detaşează astfel conceptul de “imersiune urbană” ca acţiune metodică de observare complexă a oraşului.

Vlad EFTENIE este arhitect, doctor în urbanism, lector al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, titular al cursului “Fotografia, instrument de studiu şi cunoaştere în arhitectură”.

Cartea se găseşte la librăria UAUIM.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0