fbpx

Despre versatilitate în viziune: Enkei by Doriana Mărășoiu și Andrei Nicolescu

INTERVIU REALIZAT DE: Manuela Zipiși; RANDĂRI: courtesy of Doriana Mărășoiu & Andrei Nicolescu

Recent premiat (locul II) la AȘKIA Young Designers Award, proiectul Enkei semnat de Doriana Mărășoiu și Andrei Nicolescu ne-a atras atenția prin caracterul vesel și versatil. Iar versatil nu este un cuvânt întâmplător având în vedere că definește întreaga activitate de până acum a celor doi – arhitecți, ilustratori, graficieni și, iată, designeri de obiect.

Desemnând deopotrivă o formă circulară și o privire spre viitor, japonezul enkei a fost ales să denumească această colecție de panouri fonoabsorbante care se pot combina (sau nu) cu corpuri de iluminat în alăturări dinamic estetice și simple în materialitate și pe care abia așteptăm să o vedem etalată la Romanian Design Week 2022 și în ulterioare proiecte private sau publice.

Cum v-ați hotărât să participați la AȘKIA Young Designers Award?
Andrei:
Eu mai participasem la edițiile anterioare, fără succes însă. Așteptam să apară call-ul pentru ediția de anul acesta și parcurgând brief-ul și tematica m-am gândit să o întreb pe Doriana dacă nu ar dori să lucrăm împreună.

Doriana: Am mai creat sau doar proiectat câteva obiecte în trecut, în cadrul unor cursuri și concursuri de design de obiect, însă este prima dată când particip la AYDA, deși am urmărit cu mult interes edițiile anterioare și proiectele AȘKIA. Am mai lucrat în timpul facultății cu Andrei și i-am răspuns pozitiv din prima. M-au atras mult tema competiției, faptul că știam deja că putem face o echipă bună și că reușim să ne comunicăm ideile foarte ușor.

Cum ați descrie în câteva cuvinte (și sentimente) proiectul Enkei:
Andrei: Caracterul modular, flexibil și ușor de utilizat ne-a ghidat procesul de concepție. Enkei este un sistem de panouri fonoabsorbante și decorative adaptabil și multifuncțional. Ne-am dorit ca forma și materialitatea să fie atât funcționale (să permită combinarea și utilizarea indiferent de dimensiunile spațiului sau ale suprafeței de aplicare) cât să și permită diferitelor tipuri de birouri să fie reinventate cu un aport minimalist – linii simple, caracter geometric important.

Doriana: Ne-am dorit mult ca utilizatorul să poată simți libertatea de a configura produsul așa cum își dorește și să nu le perceapă ca pe niște simple panouri fonoabsorbante. Pe lângă factorul funcțional, am vrut să fie deopotrivă obiecte decorative, elegante și jucăușe.

De ce Enkei?
Andrei: Ne-am tot gândit ce fel de nume sau titlu să dăm propunerii, așa că am început un mic research despre termeni declinați din formele create. Am trecut prin multe asemănări și multe limbi străine și ne-am oprit la Enkei pentru că ni s-a părut că surprinde și definește cel mai bine forma și spiritul minimalist al propunerii. Cred că Enkei (din japonezul circular, rotund) a fost o potrivire superbă nu doar printr-o exprimare minimalistă, dar și pentru că am găsit o asemănare între texturile panourilor fonoabsorbante și modelele din grădinile zen.

Ce v-a inspirat?
Andrei: A fost un proces destul de lung de research al unor proiecte sau idei similare, însă inspirația a avut-o Doriana. Ne întâlnisem să discutăm despre cum am putea aborda brief-ul și Doriana a propus un sistem modular care s-ar putea preta la situațiile diferite dintr-un spațiu de birouri.

Doriana: Totul a decurs extrem de natural. Inițial am documentat fiecare categorie de obiecte în parte: canapea modulară, corp de iluminat cu proprietăți fonoabsorbante, panouri fonoabsorbante și pufuri. Apoi, după câteva sesiuni de discuții am ajuns la ideea de a crea o familie de panouri fonoabsorbante modulare, ușor de produs și de instalat, care să poată avea, după caz, și funcția de iluminat, deci să îmbinăm două dintre cele patru categorii într-un unic proiect. Faptul că am discutat foarte pragmatic despre ce lipsuri găsim în piață și ce avem în comun ca viziune estetică, a dus la o completare naturală a ideilor și am ajuns la concept relativ rapid. Lucrul efectiv în a găsi formele potrivite conceptului și a le proiecta tehnic a fost un efort ceva mai mare. Sperăm ca prototipurile să se poată realiza fără obstacole foarte mari.

Câte ceva despre materiale:
Andrei: În primul rând, am urmărit un concept minimalist la nivel de materiale folosite, dar și pentru înlesnirea montajului sau a utilizării. Am limitat numărul de materiale diferite la cele două componente ale sistemului (panouri și suportul de montare). Am încercat să propunem materiale ce pot fi ulterior fie adaptate în alte scopuri, fie reciclate sau reutilizate (metal, lemn sau PET Felt). 

Ce v-ați dori să se întâmple după prezentarea proiectului la RDW 2022?
Andrei:
Eu unul cel puțin, mi-aș dori să putem ajunge la producția în serie dacă se dovedește că am dezvoltat o soluție eficientă. Suntem chiar foarte curioși cum va fi recepționat atât de alți specialiști dar și de posibili utilizatori. Și de ce nu, să mai colaborăm pe alte proiecte sau propuneri de design de obiect sau mobilier, fiindcă sunt foarte fericit de colaborarea cu Doriana.

Doriana: Mi-aș dori mult ca, odată ce găsim metoda cea mai eficientă de execuție, produsul să poată fi găzduit nu doar de spațiile de birouri, ci și de alte tipuri de programe arhitecturale publice sau private. Credem că este un proiect extrem de versatil, care ar aduce un plus funcțional și estetic atât în spații ample, cât și în încăperi mai mici. Cât despre echipa realizată cu Andrei, mi-ar face mare plăcere să o păstrăm și să ne unim pasiunile comune (arhitectură, design de obiect, grafică și ilustrație) și în alte proiecte.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0