fbpx

Dialog pentru patrimoniu – povară sau oportunitate?

Text: Loredana Brumă

În perioada 12 – 30 septembrie, Ceainăria Cărtureşti găzduieşte expoziţia Dorotheei Hasnaş, ”Dialog pentru patrimoniu – povară sau oportunitate”, un documentar în imagini menit a promova patrimoniul arhitectural bucureştean reabilitat prin prisma aspectului economic.

Dialog pentru patrimoniu – povară sau oportunitate?

În cadrul vernisajului, ce a avut loc miercuri, 12 septembrie, a fost organizată o dezbatere la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile, profesionişti în domeniu, oameni de afaceri şi proprietari de imobile de patrimoniu. Evenimentul, moderat de Vera Marin, preşedinte al Asociaţiei pentru Tranziţie Urbană şi cadru didactic la Universitatea de Arhitectură şi Ubranism ”Ion Mincu” din Bucureşti a avut ca scop punerea în balanţă a avantajelor pe care le implică pentru un investitor restaurarea unei clădiri de patrimoniu precum şi prezentarea unor modele reuşite de reabilitare din Bucureşti.

Este cunoscut faptul că a investi în restaurarea unei clădiri este de cele mai multe ori un demers foarte costisitor, iar adaptarea spaţiilor existente la cele specifice modului actual de locuire este dificilă, implicând un munte de creativitate şi multe compromisuri. Cu toate acestea, există numeroase exemple şi nici Bucureştiul nu duce lipsă de ele, în care utilul se îmbină într-un mod fericit cu plăcutul. The Ark – Bursa Mărfurilor Creative sau Aviatorilor, nr. 9 sunt două astfel de exemple. Şi ca ele, multe altele.

Nu întotdeauna integrarea patrimoniului în prezent înseamnă restaurare şi transformare în muzeu, aşa cum nu întotdeauna este necesară alocarea unor sume cu multe zerouri pentru reparaţii şi actualizări de bun simţ. Dar de fiecare dată, pentru a găsi calea optimă spre mai departe, este nevoie de DIALOG. Pentru ca o clădire veche să funcţioneze în societatea actuală este nevoie de comunicare constantă între toţi cei implicaţi în dezvoltarea oraşului, proprietari, respectiv, investitori, administraţie locală, suport legislativ, economic şi educaţional. Pentru acest dialog militează Asociaţia pentru tranziţie Urbană prin proiectul de faţă.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0