fbpx

Diferitele ipostaze și dialoguri ale lemnului. Casa M

AMENAJARE DE INTERIOR: Atelier Ciprian Manda TEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of Atelier Ciprian Manda

Lemnul este actorul principal în proiectul de amenajare al acestei mici case din Capitală. Prezent din abundență, el conferă fiecărei zone o identitate proprie, distinctă, prin variațiunile de nuanțe și texturi și printr-un dialog susținut cu o serie de materiale și suprafețe contrastante. În același timp, lemnul constituie elementul unificator, aducând împreună toate funcțiunile într-un ansamblu unitar, armonios, ce vorbește despre un stil de viață onest și aproape de natură..

Proiectul a implicat modificarea semnificativă a construcției existente, pentru a permite obținerea unor spații mai bine conectate la exterior și la grădină, dar și mai bine proporționate. Prezența etajului parțial a permis o structurare mai clară a interiorului, prin separarea zonei de zi și a celei de noapte, ele comunicând prin intermediul scării metalice.

Living-ul, dining-ul și bucătăria ce compun zona de zi de la parter sunt organizate în jurul unui șemineu panoramic, acesta acționând ca o ancoră pentru spațiul interior. Deschiderile generoase către exterior mențin comunicarea cu spațiul curții și permit luminii naturale să pătrundă adânc în interior. Suprafața modestă este amplificată vizual prin creșterea înălțimii interiorului, până la intradosul acoperișului din lemn, a cărui textură proaspătă, naturală contrastează cu metalul cu aspect antichizat al fronturilor depozitării încastrate. Barul adiacent insulei de bucătărie constituie, prin forma distinctă, un element neașteptat, care conferă o personalitate aparte zonei de gătit și dining.

bar_08s

La etaj, zona intimă, a dormitorului, este caracterizată de tonalități mai închise, cu suprafețe mari de material textil ce sporesc senzația de confort, în timp ce spațiul băii principale este încălzit de prezența lemnului masiv, folosit pentru placarea pereților și pardoseli. Principala depozitare, de asemenea din lemn, realizată la comandă, pune, la rândul său, în valoare calitățile și aspectul natural ale materialului, printr-un design jucăuș și o juxtapunere de nuanțe și texturi.   

În cadrul întregii amenajări, lemnul este alăturat unor elemente contrastante potențatoare, cu care intră în dialog, precum placările metalice menționate anterior, tencuielile rugoase, texturate ale pereților interiori sau betonul grinzilor și plafoanelor. Efectul este unul puternic tactil, ce îmbogățește experiența spațiului interior. Iluminatul are, de asemenea, un rol major în valorificarea interiorului, atât cel natural, asigurat cu generozitate prin deschiderile ample, dispuse strategic, cât și cel artificial, prin corpuri discrete, în stil industrial, amplasate în așa fel încât să asigure mai mulți vectori indirecți.

PROIECT: Casa M; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P + 1E; AMPLASAMENT: București; SUPRAFAȚA TERENULUI: 278 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 150 mp; SUPRAFAȚA UTILĂ: 91 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Atelier Ciprian Manda, arh. Ciprian Manda; COLABORATOR: arh. int. Veronica Gegea; STRUCTURA: ing. Ioan Constantinescu; INSTALAȚII: ing. Adrian Enciu; FINALIZAT: 2020

 

Descoperiți potențialul estetic și funcțional al materialelor tradiționale sau inovatoare în arhitectură în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0