fbpx

Dimensiunile informalului. Favelas 4D by MIT

Noile tehnologii pot contribui nu doar la realizarea unor utopii futuriste, ci să pătrundă în locuri reale, vulnerabile și să modeleze spații prezente și viitoare, formale și informale. MIT Senseable City Lab intră în nucleul fragil al favelelor pentru a aduce în prim plan (digital) orașele care se ascund, nu pentru a le expune, ci pentru a contribui la evoluția lor.

Una din fațetele prezentului și viitorul urban poartă amprenta așezărilor ilegale de tip Favelas, care, conform statisticilor, adăpostesc la ora actuală 1 miliard de oameni. Așezările informale sunt agregări de locuințe și servicii construite de locuitori, ridicate spontan și competitiv, fără a deține oficial proprietate asupra terenului. Astfel, structuri hiperdense dezvoltate în jurul unor rețele stradale labirintice iau în posesie terenuri naturale muntoase ce „duc” o greutate construită copleșitoare. Peisaje vulnerabile, locuri inaccesibile și neidentificabile, case fără număr și nume de stradă, care nu apar pe hartă sau în planurile cadastrale, nu fac parte din structura urbană, nu există oficial. Un fel de orașe invizibile care reprezintă, totuși, cel mai vizibil mod de evoluție (sau involuție?) urbană. 

Favelas4D_image_06

Una dintre multiplele întrebări care decurg din tot acest cadru este „Cum cartografiezi un oraș care se ascunde?”. Este limpede că metodele tradiționale de abordare nu funcționează într-un mediu în care nu există reguli, asemănător unui furnicar în permanentă mișcare. Spațiile nedeslușite, atipice, complexe și pluristratificate care caracterizează această formă de urbanizare cer pătrundere în profunzimea lor și procedee New Tech non-invazive. Cercetătorii de la MIT Sensable City Lab și coordonatorul lor – arhitectul Carlo Ratti, în colaborare cu urbanistul-șef al orașului Rio de Janeiro – Washington Fajardo au dezvoltat Favelas 4D, un proiect care își propune să carteze digital cea mai mare favelă a Braziliei – Rocinha. Tehnologia LiDAR (Light Detection and Ranging) scanează „scenele stradale”, oferind date precise despre topografie, lățimea străzii, elevațiile clădirilor, „eterogenitatea” fațadei (măsură a inconsecvenței înălțimii fațadei); densitatea fațadelor (măsură a aglomerării clădirilor); și street canyon (un indicator care surprinde lățimea și adâncimea fațadei în raport cu strada). Instrumentul portabil care scanează și transpune imaginile într-un milion de point clouds cumulate pe secundă permite celui care colectează informațiile să pătrundă în țesutul încâlcit, fără a fi intruziv și fără a impieta intimitatea comunităților. Rezultatele finale sunt date sub forma unui set de imagini colorate în roz, albastru și verde, care seamănă cu un joc video lo-fi. Expresivitatea și forța reprezentării vizuale constă în faptul că fiecare punct din Favelas 4D este bogat în date spațiale. 

Favelas4D_image_02

Favelas4D_image_08

Recompunerea și descompunerea virtuală a realității favelelor reprezintă un pas esențial pentru includerea orașului informal în viitorul urban global și digital. Întreaga colecție de informații a celor de la MIT Senseable City Lab duce la conturarea și înțelegerea situației actuale a acestui tip de așezări, investigarea matematică a organizării spațiale, analiza morfologiei complexe (în particular a favelei Rocinha) din care să decurgă soluții practice: pe de o parte, accesul locuitorilor la servicii publice, măsuri de siguranță sanitară, îmbunătățirea calității vieții etc., pe de altă parte preconizarea acestui mod de creștere urbană. În ciuda circumstanțelor problematice, locuitorii favelelor au dezvoltat modalități ingenioase și intuitive de a-și construi propriile sisteme urbane. La final, factorul uman este cel care intervine decisiv în a stabili limitele și dimensiunile orașului, dincolo de orice proiecție și proiectare formală. Înțelegerea acestui proces de planificare de jos în sus (bottom-up) și a formelor sale arhitecturale complexe provoacă standardul de gândire a orașelor să producă răspunsuri ieșite din tipar. Altfel spus, drumul spre orașele viitorului trece prin Rocinha. 

PROIECT: Favelas 4D; DESIGNER: MIT Senseable City Lab; COORDONATOR: Carlo Ratti; MANAGER PROIECT și DESIGN: Fábio Duarte; CERCETARE: Arianna Salazar Miranda, Claire Gorman, Guangyu Du; IMAGINI: Guangyu Du; COLABORATOR: Washington Fajardo

EN version

Articol publicat în igloo #203 / august-septembrie 2021 / New Tech

igloo_203-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0