Din Caraibe în toată lumea: pe aripile romului
TEXT: Manuela Zipiși
Romul este fără doar și poate una dintre cele mai poetice băuturi și nu ne referim aici la multiplele versuri care îl evocă, ci la originile sale legate de tărâmul exotic al Caraibelor și de secolul al XVII-lea. Ingredientul principal al romului, indiferent că vorbim despre cel alb, auriu sau negru, este obținut prin fermentarea și distilarea trestiei de zahăr. Din acest punct multe se pot întâmpla și chiar se și întâmplă în sensul că romul poate fi infuzat cu arome de fructe (mango, banană, ananas etc.), cu flori ori chiar condimente. Romul poate fi antichizat în butoaie din lemn (cum ar fi stejarul) atingând o nuanță aurie. Mai există și varianta light, filtrată după antichizare care devine translucidă și intră în compoziția unor cocktailuri bine-cunoscute precum Mojito sau Daiquiri.
Indiferent de nuanța finală sau dacă este savurat sau folosit pentru gătit, romul își păstrează caracterul robust și gustul licoros, inconfundabil, suscitând imaginația mixologilor din întreaga lume. Combinațiile de cocktailuri cu rom sunt, la fel de variate precum călătoriile pe care acesta le-a tot făcut în jurul lumii, din Caraibe și America, până în Filipine, India sau Europa. Felurite sunt și istoriile care îl însoțesc, pentru că nimic mai potrivit decât o poveste care se țese în jurul unui pahar sau chiar a mai multora.
Unele dintre acestea sunt adevărate, legate intim de munca a nenumărate brațe pe fostele imense plantații de trestie de zahăr. Sau de anii prohibiției americane ori de începutul secolului al XIX-lea când în SUA se încuraja mai degrabă producția de whiskey în detrimentul celei de rom. Altele sunt mituri pe care am început să le îndrăgim, cum este cel legat de Ernest Hemingway a cărui băutură preferată ar fi fost, chipurile, Mojito pe care scriitorul îl bea cu plăcere la Havana, într-unul dintre barurile sale preferate din oraș, La Bodeguita del Medio. Dincolo de marketing, există însă fotografii de epocă care îl plasează pe Hemingway într-o relație jovială cu romul în combinația Daiquiri, într-un alt faimos bar din Havana, Floridita.
Indiferent de orașul din lume unde v-ați afla la un pahar de Daiquiri (rom și suc de limetă, în varianta clasică), Mojito (rom, zahăr, limetă, sifon, mentă) sau Cuba Libre (rom, Coca Cola, limetă), nu vă sfiiți să descoperiți povestea locului și a long drinks-urilor sau a cocktailurilor, iar pentru aceasta nu există un loc mai potrivit decât barul. Cum se întâmplă, spre exemplu, în seiful public al fostei Bănci de Investiții române, Marmorosch-Blank, devenite The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection, unde s-a instalat cocktail bar-ul The Vault. Aici, printre fostele cutii de valori păstrate intacte și într-o elegantă atmosferă Art Deco se poate descoperi că romul face casă bună într-un pahar inclusiv cu ginul – în cocktailul Pancho Villa – sau că a bea un Rainmaker poate fi o experiență exotică.
Salmon Guru, unul dintre cele mai apreciate cocktail bar-uri spaniole ale ultimilor ani (și aflat pe locul 15 în topul The World’s 50 Best Bars 2022) propune la Madrid o atmosferă intimă și o diversitate impresionantă de recipiente care nu exclud făpturi mitologice, flori de lotus sau dragoni. Meniul pe care îl denumesc efemer propune o diversitate dinamică dar și genul de combinație pe care o poți obține numai dacă intri în vorbă cu unul dintre barmanii echipei internaționale. Dintre cocktailurile cu rom a nu se ocoli finul și elegantul, Baby, please în care Diplomatico Rum se întâlnește, printre altele, cu vermutul roșu, Cointreau, mierea sau sucul de portocale. Încheiem, cu un îndemn la descoperire nuanțat de un mic avertisment din partea eternului Hemingway: „It’s a hell of a thing to drink before lunch!”