fbpx

Dosar #213: Forma sunetului și alte senzații

ARHITECTURĂ: OPEN Architecture TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Jonathan Leijonhufvud

Într-o vale sălbatică, încărcată de istorie, care păstrează ruine ale Marelui Zid din epoca dinastiei Ming, se dezvăluie un monolit misterios, parcă răsărit din pământ. E Capela Sunetului – o sală de concerte proiectată de biroul de arhitectură OPEN din Beijing, o construcție experimentală ce redefinește relația om-arhitectură-natură, căutând să atingă o formă pură de percepție spațială și sonoră.

Cu un aspect mineral atemporal, straniu, realizată întru totul din beton și un amestec de piatră locală, clădirea rezonează cu relieful împrejurimilor, afirmându-și totodată esența „artificială”, de lucru făcut „de mâna omului”. Definitorie îi este structura permeabilă, (semi)deschisă, creată prin suprapunerea în consolă a straturilor de beton, ce creează în cele din urmă un volum în formă de con întors, ale cărui striații masive reflectă, din nou, textura peisajului muntos. Clădirea e compusă dintr-un amfiteatru parțial acoperit, o scenă în aer liber, terase și platouri cu vaste priveliști, toate legate printr-o rețea unduitoare de trepte. În interiorul auster-fluid, accente de culoarea bronzului aplicate pe balustrade și uși creează un efect călduros de contrast față de monocromia omniprezentă a betonului.

Proiectul a fost gândit nu doar ca spațiu de imersare în spectacolul muzicii cântate în mijlocul naturii – ceea ce în sine e o experiență inedită –, ci și ca loc de refugiu și liniște sau de întâlnire, în care oamenii, atunci când nu se țin concerte, pot veni pur și simplu să mediteze, să se plimbe, să asculte sunetele naturii. Încercând să rămână extrem de fideli sensului clădirii, arhitecții Li Hu și Huang Wenjing mărturisesc că și-au dorit să redea vizual „forma sunetului”.

În acest sens, s-au lăsat inspirați, de pildă, de conformația urechii umane și de felul în care reverberează sunetul în medii naturale, precum peșterile. Cu o experiență semnificativă în proiectarea de săli de teatru și de concerte, arhitecții au reușit să creeze o acustică desăvârșită prin însăși structura construcției, ale cărei deschideri și reliefuri funcționează și ca zone de absorbție fonică, fără a mai fi astfel nevoie de folosirea unor materiale suplimentare. Pe timpul concertelor, interiorul oferă muzicii limpezime, iar în perioadele de tăcere captează zgomotele din exterior.

De altfel, atenția la resurse și respectul pentru natură au marcat întregul demers arhitectural, așa încât clădirea consumă minimum de energie, neavând sistem de încălzire sau de aer condiționat. Această abordare sustenabilă se translatează totodată și într-o viziune aproape poetică a spațiului – lumina naturală pătrunde sub diferite configurații și texturi, în funcție de momentul zilei, iar ploaia, de asemenea, cade nestingherită prin golul special decupat în acoperiș, scurgându-se apoi rapid printr-un sistem de drenaj similar cu cel de la Panteonul din Roma. Toate acestea sunt, la rândul lor, un exercițiu de meditație și prezență, o expresie – pe cât de simbolică, pe atât de concretă – a legăturii senzoriale dintre individ, spațiul construit și imensitatea naturii.

Am vrut să creăm un spațiu care să nu fie absolut, univoc, ci deschis către interpretare și experiență – solitar sau convivial; muzică, voci, instrumente sau murmurul naturii; explorarea peisajului înconjurător sau introspecție, conectare cu sine. Li Hu & Huang Wenjing, OPEN Architecture

PROIECT: Capela Sunetului, sală de concerte; AMPLASAMENT: Chengde, Provincia Hebei, China; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 790 mp; ARHITECTURĂ ȘI DESIGN INTERIOR: OPEN Architecture; ARHITECȚI PRINCIPALi: Li Hu, Huang Wenjing; ECHIPA: Zhou Tingting, Fang Kuanyin, Huang Zetian, Lin Bihong, Jia Han, Chen Xiuyuan, Cai Zhuoqun, Kuo Chunchen, Tang Ziqiao ; STRUCTURĂ: Arup; CONSULTANȚĂ ILUMINAT: Ning Field Lighting Design ; CONSULTANȚĂ ACUSTICĂ: JH Theatre Architecture Design; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: Guangzhou Turen Landscape Planning Co., Ltd.; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0