fbpx

Dosar #213: La Muralla Roja. Revizitând un clasic al arhitecturii postmoderne

ARHITECTURĂ: Ricardo Bofill Taller de Arquitectura TEXT & FOTO: Andreea Ilie

Structurile lui Ricardo Bofill sunt cu siguranță definitorii pentru postmodernism și neoclasicism, prin formele lor inventive și folosirea creativă a materialelor – poziționăm astfel arhitectul și arhitectura sa într-un loc de impact semnificativ pentru profesie. Situându-se printre cele mai recunoscute proiecte ale sale, Muralla Roja, un impresionant complex de locuințe în Alicante, Spania, se definește ca o abatere radicală de la arhitectura monolitică.

Realizată în 1973, clădirea a avut un puternic impact, reactualizând viziunile contemporane despre arhitectură. Întregul gest a fost citit ca o afirmație curajoasă împotriva uniformității arhitecturii moderniste și a arătat totodată că ne putem orienta către moduri de construcție expresive, vii. Conceptul arhitectural își regăsește inspirația în arhitectura tradițională din Africa de Nord, în special kasbah-urile sau cetățile fortificate marocane, Bofill fiind puternic fascinat de modelele geometrice și culorile intense întâlnite în arta și arhitectura regiunii. Încercând să realizeze propria interpretare a unui kasbah, Bofill a folosit o serie de blocuri îmbinate pentru a forma structura clădirii. Aranjate într-un sistem labirintic care formează terase și balcoane, blocurile oferă cadre particulare pentru locuire, repetitive și multiplicabile, însă fiecare cu propria vedere asupra contextului exterior (de asemenea spectaculos).

2_DSCF2237

Cu toate acestea, dincolo de aspectul său impresionant, complexul de locuințe a fost proiectat având fundamentul unui experiment social. Structura a fost ridicată într-un moment de agitație socială și politică în Spania, în punctul culminant al încheierii dictaturii lui Franco, când rolul arhitecturii în societate începea să fie puternic dezbătut de arhitecți și designeri. Bofill se număra printre cei care credeau că arhitectura ar trebui să servească unui scop mai mare decât acela de a oferi adăpost; ar trebui, de asemenea, să contribuie la coeziunea socială și construirea comunității. Așadar, arhitectura sa și-a propus încă de la început să ofere rezidenților un sentiment de apartenență și să devină instrumentul facil pentru interacțiune. Dispusă în jurul unei curți interioare, care funcționează ca loc de adunare pentru locatari, arhitectura devine astfel gest social.

3_DSCF2066-2

În ceea ce privește materialele, Bofill este cunoscut pentru utilizarea betonului în crearea de siluete puternice și sculpturale. Proiectele sale prezintă adesea forme masive care par să fi fost sculptate dintr-un singur bloc de piatră – lucrările arată că betonul, adesea văzut ca un material industrial și inflexibil, poate fi folosit pentru a crea forme organice. Una dintre cele mai evidente și însemnate caracteristici ale La Muralla Roja este utilizarea culorii vibrante, în variații ton sur ton. Nuanțele intense ale structurii redau ideea îndepărtării de clădirile albe tradiționale, atât de comune în arhitectura mediteraneeană. Luminile și umbrele de pe suprafețele clădirii creează un joc dinamic care se schimbă pe parcursul zilei, adăugând un factor de surpriză vizuală experienței de a locui sau de a vizita clădirea, reflectând totodată cultura vibrantă a regiunii.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0