fbpx

Dosar #214. Art Biotop Water Garden: natură creată în timp

ARHITECTURĂ: Junya Ishigami + Associates TEXT: Anda Zota FOTO: Nikissimo

Cu o compoziție deliberată de elemente naturale, peisajul Art Biotop Water Garden resetează limitele dintre arhitectură, peisagistică, artă și mediu. La poalele Muntelui Nasu din Tochigi, o zonă la nord de Tokio, grădina de o frumusețe senină devine „un loc de gândire filosofică care reflectă eul interior al vizitatorilor” (Junya Ishigami).

Cândva o simplă pajiște înierbată, o nouă „grădină de apă” se definește acum ca un labirint  de copaci și iazuri, un loc de reflecție și meditație pentru rezidenții Art Biotop. Contractat pentru a crea o grădină în adiția programului hotelului din Tochigi, Junya Ishigami a optat pentru o decizie fără precedent în raport cu pădurea pe care se afla terenul adresat intervenției: să mute toți copacii. Astfel s-a conturat o formă alternativă de peisaj, configurat prin atenta relocare a fiecărui trunchi, dezvăluind rădăcinile și replantându-i în decursul următorilor patru ani. Deși complex, procesul de implementare a presupus o constantă grijă față de natura vie. Pentru a extrage copacii fără a-i deteriora, mașini specializate – dintre care doar două există în Japonia – au fost folosite pentru a muta trunchiurile într-un ritm de patru copaci pe zi.

sk1909artbiotop002 - Courtesy of nikissimo Inc

Practic, întregul ecosistem s-a repoziționat geografic, folosind inclusiv mușchii și pietrele pentru a contura un parcurs pietonal. „Am utilizat toate elementele naturale existente și am schimbat planimetria pentru a crea un ecosistem nou, artificial, care să fie totuși cât mai apropiat de cel natural” – spune Ishigami. Transplantarea minuțioasă a 318 copaci devine, astfel, o intervenție umană prin excelență: aceștia sunt transformați în sculpturi vii, suspendate în timp. Întreaga grădină readuce natura la o stare de echilibru prin intermediul creației umane, simbolizând metaforic relația complexă dintre om și natură.

Section - junya.ishigami+associates

Seducătoare prin complexitatea sa geometrică organică și peisajul bine îngrijit, în același timp fragilă și surprinzătoare, grădina este un microcosmos de metafore, comparații și narațiuni echivoce în simfonie, care îi face pe vizitatori să se simtă pierduți în propriile gânduri, precum un parcurs meditativ, emoțional. Înțeleasă ca artificiu, grădina devine o pânză, iar creatorul ei o modelează după propriul ideal subiectiv. Este în același timp un peisaj extrem de artificial, atent conceput și dependent de artefacte tehnologice, și un organism incontestabil natural și viu, care crește și se schimbă prin propria sa dinamică inerentă. În acest fel, grădina lucrează cu diferite spații-timp: o prezență a unor straturi de peisaje anterioare, existente și viitoare. Rafinamentul planimetric o transformă într-o arhitectură autoreferențială și conținută. Conceptul se conectează în manieră organică cu trecutul istoric, unde urmele unei arheologii peisagere se regăsesc în elementele constitutive ale grădinii: iazurile amintesc de fostele terase de orez, mușchii evocă fostele pășuni, iar copacii amintesc de peisajul satoyama de altădată, o tradiție care există încă din cele mai vechi timpuri în Japonia. Forma peisajului grădinii este analogă fenomenului geomorfic chito, o formațiune naturală de iazuri interconectate în câmpurile înierbate ale Japoniei.

sk1909artbiotop003 - Courtesy of nikissimo Inc

Abordarea lui Ishigami se bazează în mare parte pe emoții și senzații, pe context și pe calitățile peisajului. Rezultatul este un spațiu extrem de poetic, care influențează puternic emoțiile vizitatorului. Prin proiect, Ishigami promovează o mai mare apreciere pentru mediu și o mai bună înțelegere a relației omului cu acesta, încurajând în același timp arhitectura cu imaginație, curaj și respect. Proiectul demonstrează cum putem interacționa cu și cum ne putem pune amprenta asupra naturii fără a o distruge. În acest sens, Grădina de apă Art Biotop este o contribuție fundamentală la domeniile arhitecturii.

PROIECT: Art Biotop Water Garden; AMPLASAMENT: Munții Nasu, Prefectura Tochigi, Japonia; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Junya Ishigami + Associates Arup; FINALIZAT: 2018; PREMII: Obel Award, Welfare Through Architecture

 

Articol publicat în Dosarul igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0